Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Hoe koorts meten?
De enige manier die echt betrouwbaar is om vast te kunnen stellen of men koorts heeft is met een goede koortsthermometer. Om de oorzaak van de koorts te kunnen achterhalen, zal een arts zich op de eerste plaats baseren op het verhaal van de patiënt en door het uitvoeren van een onderzoek van het lichaam. In bepaalde gevallen is er een aanvullend onderzoek naar de oorzaak noodzakelijk, zoals bijvoorbeeld een onderzoek van het bloed of de urine of malen van een röntgenfoto.

De lichaamstemperatuur kan op diverse plaatsen worden gemeten met behulp van een koortsthermometer. Zo is het mogelijk dit oraal te doen waarbij de thermometer onder de tong wordt gehouden. Dit is echter een methode waarbij gemakkelijk meetfouten op kunnen treden, zelfs bij een juiste uitvoering. De lichaamstemperatuur kan hierbij onderschat worden met 0,3 tot 0,5 graden Celsius.

Bij een meting in het oor wordt een speciale oorthermometer in de uitwendige gehoorgang gehouden. Dit is een vrij betrouwbare manier om de temperatuur van het lichaam te meten. De meter moet dan wel op het trommelvlies gericht zijn en de oorschelp een beetje naar achteren worden gehouden. De patiënt mag echter niet te lang op het betreffende oor hebben gelegen, dit zou de meting wel kunnen beïnvloeden. Het is normaal dat beide oren bij een meting met een gelijk instrument en op hetzelfde moment een graad verschil laten zien qua temperatuur.

De thermometer kan ook onder de oksel worden gehouden (axillair) maar deze methode is zeer onbetrouwbaar en kan een onderschatting maken van tenminste 0,5 tot 1 graad Celsius. Beter is het om rectaal (in de anus) te meten voor een goede schatting van de kerntemperatuur.

Men dient wel te bedenken dat ook bij een patiënt met koorts niet op elke plaats in het lichaam een gelijke temperatuur heeft, en diverse resultaten gemeten met verschillende technieken kunnen zelfs wezenlijke verschillen laten zien. Men kan gebruikmaken van een digitale- of een kwikthermometer. Soms zijn kwikthermometers wat meer accuraat dan de goedkope digitale exemplaren, maar de meeste digitale thermometers zijn erg nauwkeurig op het moment dat deze volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt worden.