Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Koortsstuipen
Een koortsstuip, ook bekend als koortsconvulsie in de medische wereld, is een soort epileptische aanval die veroorzaakt wordt door koorts, met name in de fase dat de temperatuur snel aan het oplopen is. In de hersenen ontladen zich dan op een niet gecontroleerde wijze een heleboel neuronen op hetzelfde moment. Dit gaat samen met trekkende bewegingen van benen en de armen, en dikwijls eveneens met het verlies van het bewustzijn. Dit kan een paar seconden duren, maar in sommige gevallen eveneens wel een paar minuten. Voor de duur van een aanval voelt het slachtoffer geen pijn, en is niet aanspreekbaar. De ogen kunnen bij de aanval eveneens weg zijn gedraaid. Er kan zich ook schuim rondom de mond worden gevormd, het slachtoffer kan bij een aanval ontlasting en urine verliezen door de niet gecontroleerde *spierspanningen.

Na* afloop van een koortsstuip komt het slachtoffer geleidelijk weer bij bewustzijn, maar blijft dikwijls voor de duur van tien tot dertig minuten wel suf en kan last hebben van hoofdpijn. De hersenen zijn gedurende de aanval erg uitgeput.

Koortsstuipen komen voor bij ongeveer vier procent van de kinderen, vaak in de leeftijd tussen de zes maanden en de vijf jaar. Een helboel deskundigen zien een stuip bij koorts na deze leeftijd per definitie niet meer als een koortsstuip. Dikwijls hebben deze kinderen dan koorts als gevolg van een flinke verkoudheid of een Keel-, neyus of oorontsteking. Een koortsstuip is in principe onschuldig, maar de aanleiding tot de koortsstuip hoeft dat echter niet altijd te zijn; bij een eerste koortsstuip is een opname in een ziekenhuis wellicht onnodig, maar bij, een tijdens dezelfde ziekte-episode herhaalde koortsstuip. zal vaak toch een opname volgen. wanneer bij onderzoek geen duidelijke oorzaak voor de koorts gevonden kan worden dient zeker ook de mogelijkheid van een hersenvliesontsteking in gedachten te worden gehouden. Een koortsstuip is in elk geval altijd een geldige reden voor een consultatie van een arts.

Maar een gering aantal kinderen ontwikkelt epilepsie na een koortsstuip. De kans hierop is groter als een kind een afwijkende ontwikkeling heeft, familieleden epilepsie hebben, of meerdere dan wel langere aanvallen optreden.