Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Koorts
Een verhoging van de lichaamstemperatuur is een natuurlijke manier van een lichaam om ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën te beletten zich voort te planten of te gaan groeien. In feite is het dus niets om ongerust van te worden. Toch zullen een heleboel mensen schrikken op het moment dat hun lichaamstemperatuur een aantal graden Celsius verhoogd is.

Echter wanneer men niet meer dan 39 graden Celsius meet dan is het niet altijd nodig om een arts in te schakelen. Uitzieken luidt vaak het devies en dat betekent dat men voldoende moet drinken, genoeg moet rusten en het lichaam in de gelegen te stellen de warmte af te staan. Dit kan men doen door luchtige kleding te dragen en zo nu en dan het lcihaam af te sponzen met lauw water.

Toch zijn er situaties waarin men wel direct een arts moet waarschuwen. Voorbeelden daarvan zijn: het optreden van een koortsstuip (bij kinderen tot vijf jaar komen deze voor), als het een baby van minder dan drie maanden oud betreft of als er tekenen worden waargenomen die verontrustend zijn. Zo zijn nekstijfheid, verwardheid, versuftheid, prikkelbaarheid, ernstig diarree en braken ook redenen om snel een arts te bezoeken.

Met behulp van een middel als paracetamol kan men de koorts enigszins drukken maar dit wordt eerder voorgeschreven om de bijkomende klachten zoals spierpijn of hoofdpijn te kunnen bestrijden of verminderen. Uiteraard kan men daar ook een aantal andere pijnstillers voor gebruiken maar beter geen aspirine voor kinderen beneden de vijftien jaar.

Door het te snel dalen of stijgen van de lichaamstemperatuur, zoals bij koorts of de behandeling ervan het geval kan zijn, bestaat de kans dat met name kinderen tot vijf jaar, een koortsstuip kunnen krijgen. Hun hersenen zijn dan niet in staat de temperatuurverandering in het lichaam te verwerken waardoor het kind tijdelijk het bewustzijn zal verliezen en vaak stuipen vertoond. Om andere aandoeningen uit te sluiten dient men in zo’n geval altijd een arts of andere medische hulp in te roepen, bijvoorbeeld via het alarmnummer. In de meeste gevallen echter is een koortsstuip een onschuldig maar eng fenomeen, vooral voor omstanders.