Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Longontsteking bij baby’s en kinderen
Een longontsteking is een ontsteking van één of allebei de longen. De longen vormen het onderste gedeelte van het ademhalingsstelsel in het verlengde van de luchtwegen. Een longontsteking wordt veroorzaakt door diverse bacteriën, virussen en zelfs schimmels. Bij kinderen zijn virussen echter in de meeste gevallen de boosdoener van een verkoudheid en van een longontsteking. Bekende virussen die de veroorzakers van een longontsteking kunnen zijn, zijn het rhinovirus, het adenovirus, het influenza virus en het respiratoir syncytial virus. De bacteriën die het meest vaak verantwoordelijk zijn voor een longontsteking zijn pneumoniae, streptoccocus en mycoplasma.

Een longontsteking volgt in de meest gevallen na een ernstige verkoudheid met verschijnselen zoals neusverstopping, hoesten en keelpijn. De verschijnselen van een longontsteking bij een kind zijn een snelle manier van ademhalen waarbij men gaat neusvleugelen, het kind heeft verder koorts en koude rillingen, het voelt zich eveneens in algemene zin niet lekker en men maakt veel gebruik van de zogenaamde hulpademhalingsspieren (men kan dat zien aan het snel op en neer gaan van de borstkas, waarbij het aanspannen van de spieren in de nek waar kan worden genomen, men ziet de spieren net onder de ribben en men hoort een raspend geluid wanneer het kind *uitademt).

Een* longontsteking begint in de regel met een droge hoest welke later zal overgaan in een zogeheten productieve hoest, een hoest waarbij er slijm op wordt gehoest. Van het veelvuldig hoesten kunnen kinderen last van spierpijn op de borst krijgen. Het alsmaar ophoesten en doorslikken van slijm kan een misselijk gevoel tot gevolg hebben.

Kinderen die lijden aan astma hebben kunnen tijdens een longontsteking een verergering van deze ziekte doormaken. In sommige gevallen vergt dit om een (tijdelijke) ophoging van de medicatie die het kind tegen de klachten van astma gebruikt.

Een longontsteking kan in bepaalde gevallen ernstige complicaties met zich meebrengen. Het kan een verminderde inname van voedsel en vocht tot gevolg hebben wat vervolgens leidt tot uitdroging (dit kan men herkennen aan vermoeidheid, droge slijmvliezen, ingevallen ogen en minder urineren. Longontstekingen die veroorzaakt worden door een virus kunnen gepaard gaan met maag/darm symptomen zoals braken en diarree.