Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Symptomen melanoom
Om een melanoom te k7unne herkennen maken veel artsen gebruik van de zogenaamde de ABCDE-methode. Hierbij staan deze vijf eerste letters van het alfabet voor een bepaald typisch kenmerk van een melanoom. De letter A staat bijvoorbeeld voor asymmetrie. Dit wil zeggen dat de moedervlek niet asymmetrisch mag groeien, met andere woorden: de ene zijde ziet er anders uit dan de andere kant.

De tweede letter, de B, staat voor borders (Engels voor het woord grenzen). De overgang van de betreffende vlek naar de gewone huid wordt alsmaar minder duidelijk; er is dus geen duidelijk begrenzing meer waar te nemen. De rand wordt op één of zelfs op meerdere plaatsen onregelmatig en de vorm van de vlek wordt grillig.

Color (Engels voor kleur) vertegenwoordigt de derde letter, de letter C. Een moedervlek mag niet veranderen van kleur of van kleursamenstelling. Bij een melanoom ziet men dikwijls diverse kleuren door elkaar heen zoals onder andere de kleuren bruin, zwart, blauw, wit of rood.

De vierde letter, de D, staat voor diameter. Op het moment dat de moedervlek een stuk groter is of is geworden dan een gewone moedervlek (als regel wordt vaak een diameter van ruim 6 millimeter aangehouden). Hierboven is de kans aanwezig dat men met een melanoom te maken heeft en is nader onderzoek van de vlek zeer *gewenst.

Evolution* (evolutie) is de laatste letter van de reeks, de E, en staat voor een snelle verandering van het uiterlijk van de betreffende moedervlek.

Naast deze ABCDE-methode dient men in alle gevallen te letten op moedervlekken die opeens beginnen te jeuken, gaan steken, pijn gaan doen of gaan bloeden. Maar niet alle symptomen hoeven altijd op te treden wanneer een moedervlek in een melanoom verandert. Op het moment dat een moedervlek op een spontane wijze ontstaat uit melanocyten (de pigmentcellen) in de normale huid dan lijkt deze moedervlek op de eerste plaats een normale moedervlek te zijn. Later kunnen bij een dergelijke moedervlek gelijke symptomen optreden als bij een veranderende moedervlek zoals eerder bij de ABCDE-methode beschreven wordt. Zowel bij twijfel als enige zekerheid dient men een arts te *raadplegen.

*