Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorzaken misselijkheid en braken
Misselijkheid en braken kunnen een heleboel mogelijke oorzaken hebben, zoals een aandoening aan de maag, de darmen of de lever maar eveneens een hartaanval kan deze symptomen tot gevolg hebben. Verder kunnen mensen die last hebben van nierproblemen, een aandoening aan hun hersenen hebben of lijden aan bepaalde vormen van kanker te maken krijgen met misselijkheidklachten en braken. Daarnaast kan een aanval van migraine eveneens zorgen dat men misselijk wordt en zelfs moet gaan braken. Duizeligheid kan eveneens misselijkheid en braken veroorzaken net zoals een intense pijn of het ruiken van vieze geuren. Sommige chemische stoffen en hoge koorts kunnen verder nog een trigger zijn om misselijk te worden en uiteindelijk over te moeten geven. Maar ook vaak ervaart men regelmatig deze klachten op het moment dat men te maken heeft met een voedselvergiftiging, met reisziekte , een zwangerschap of door het gebruik van bepaalde medicijnen.

Dat men zich misselijk voelt en moet braken is dus eigenlijk geen aandoening op zich maar doorgaans het gevolg van een andere aandoening of ten gevolge van factoren van buitenaf. In bepaalde gevallen is het dus mogelijk om de misselijkheid en/of het braken te voorkomen of te stoppen door de veroorzakende factoren te vermijden. Wanneer men bijvoorbeeld misselijk wordt of moet braken door het ruiken van een vieze geur kan men zich hiervan verwijderen.

Een factor die eveneens van tijd tot tijd voor misselijkheid, eventueel met braken, kan zorgen is stress of ernstige spanningen. Een heleboel mensen zijn bijvoorbeeld misselijk op het moment dat zij een examen moeten doen of wanneer zij een sollicitatiegesprek moeten gaan voeren. In een aantal van deze gevallen is de spanning zo groot dat men zelfs gaat overgeven. Pas na het voltooien van de opdracht welke voor de stress heeft gezorgd zal de misselijkheid geleidelijk weer afnemen.

Op het ogenblik dat men iets eet dat bedorven is dan zal het lichaam hier op reageren door de maag een signaal te sturen vanuit de hersenen waardoor men misselijk wordt en vaak ook moet braken. Het voedsel wordt zo sneller uit het lichaam afgevoerd dan wanneer het heel het spijsverteringskanaal passeert.