Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Pijnlijke handen
Pijnlijke handen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Sommige oorzaken verdwijnen binnen korte tijd, bij andere zijn langere geneestijden, of soms zelfs operaties nodig om van pijnlijke handen af te geraken. Bij sommige oorzaken van pijnlijke handen ontstaat een chronische vorm waardoor men eigenlijk nooit meer van de pijnlijke handen afkomt. Reuma en artrose zijn twee van deze aandoeningen. Bij reuma kunnen de vingers en stand van de hand vergroeien waardoor de pijn toeneemt. Artrose kan in de kleine gewrichtjes en in het polsgewricht voorkomen. Vooral in deze beweeglijke gebieden kan de pijn heftig aanwezig zijn in de handen.

Pijnlijke handen kunnen ook veroorzaakt worden door aandoeningen als RSI of karpaal tunnelsyndroom. De pijn kan door de hele hand naar de vingertoppen toe trekken, een zachte aanraking met de vingertop zorgt voor pijnscheuten door de hele hand. Buigen en strekken van de vingers kan eveneens pijnlijk zijn. Bij te lang wachten met behandeling kan bij een karpaal tuinensyndroom het hele gevoel en de spierkracht uit de hand en vingers verdwijnen. Pijnlijke handen kunnen ook door acute letsels ontstaan zoals een verstuiking van de hand. Bij een verstuiking kan een zwelling in de hand ontstaan waardoor de pijn verergert. Behandeling is moeilijk omdat elke aanraking en beweging veel pijn veroorzaakt. De hand omhoog houden is altijd een onderdeel van de behandeling.

Ook erg pijnlijk kan een fractuur van de hand zijn, dit komt omdat de botten, pezen en gewrichtsbanden van de hand nauw met elkaar verbonden zijn. Vaak is een chirurgische ingreep nodig voor herstel van de hand. Het herstelwerk in de hand kan voor bijkomende pijnen zorgen. Pijnlijke handen kunnen ook ontstaan door onderkoeling, vooral het buigen van de vingers kan een pijnlijk gevoel veroorzaken. Het is belangrijk om de handen en vingers snel op lichaamstemperatuur te brengen. Hierna verdwijnt ook de pijn uit de handen. Een kneuzing van de handen kan voor een behoorlijk lange tijd voor pijnlijke handen zorgen. De behandeling van pijnlijke handen is afhankelijk van de oorzaak. Wel is een onderdeel van de behandeling vaak pijnstillende medicatie in de vorm van tabletten of een injectie.