Verder is men van mening dat de adviezen in de boeken van Sonja bakker vrij bekrompen zijn en dat deze beperken zich tot enkel de drie hoofdmaaltijden van de dag en het voldoende doen aan lichaamsbeweging. Deskundigen betwijfelden of deze zo beperkte informatie genoeg blijkt te zijn om het voedingspatroon structureel aan te passen en zo de kans op een terugval te kunnen *verkleinen.
Verder* hebben deze deskundigen een aantal zogenaamde weetjes in de boeken van Bakker weten te vinden die niet overeenstemmen met wetenschappelijk onderzoek. Als voorbeelden daarvan werden ondermeer genoemd dat: koffie vocht aan het lichaam onttrekt, witte wijn cellulitis zou veroorzaken en fruit het lichaam zou gaan reinigen. Maar ook vond men dat zuivel en brood een rol spelen in het dieet die te ondergeschikt genoemd kan worden.
Naast wetenschappers hebben ook leden van de beroepsgroep van diëtisten kritiek ten opzichte van de aanbevelingen van dieetgoeroes zoals Sonja Bakker. Men wil dan ook waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van verschillende modieuze diëten zoals dit en eveneens voor het te fraai voorstellen van de resultaten die ermee kunnen worden *behaald.
Een* ander vaak gehoorde kritische noot is dat het dieet van Sonja Bakker behoort tot de zogeheten crashdiëten. Door het volgen van een dergelijk dieet kan men te maken krijgen met blijven problemen met de stofwisseling evenals met problemen met het eetgedrag. Door het dieet van bakker zouden mensen zichzelf een hongersnood op gaan leggen zodat het lichaam extra zuinig om zal gaan met de reserves en tevens voorzichtig zal omspringen met de energie die het krijgt aangeboden. De kans op het jojo-effect is eveneens aanzienlijk.