Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Fundering tuinhuis
De meeste mensen die nog iets met bouwen van doen hebben gehad denken “wat is nou een fundering”, het gaat erom hoe mijn tuinhuis eruit komt zien. Maar vergis je niet, de fundering van het tuinhuis is het belangrijkste gedeelte van de bouw. De fundering is als het ware de bouwplaat die je nodig hebt op het tuinhuis op te bouwen. Ligt de fundering scheef of is deze niet stabiel genoeg dan staat straks ook je tuinhuis scheef of kan gaan verzakken waardoor er scheuren en lekkages ontstaan. Het maakt niet uit waar je het tuinhuis voor gebruikt, de fundering moet goed zijn. Tuingrond is niet goed voor de fundering, dit betekend dus dat je eerst moet gaan graven voor je kunt gaan bouwen. Hiervoor zet je eerst de omtrek van het tuinhuis af zodat je de juiste lengte en breedte afgraaft. Daarna graaf je het zand weg tot twintig centimeter *diepte.

Schep* de helft van het gat vol met geel zand, dit gele zand moet goed vast komen liggen, het beste kun je een trilmachine huren om dit te doen. Controleer op verschillende plaatsen of de bodem waterpas ligt. Wil je licht of water, of beiden in het tuinhuis aanleggen dan worden nu op het gele zand de leidingen, afvoer en kabels geplaatst. Leg betonmatten neer die ongeveer anderhalve centimeter korter zijn dan de omtrek en giet vervolgens gietbeton over de betonmatten. De anderhalve centimeter speling is voor de afwatering van het tuinhuis. Afhankelijk van de grootte van het tuinhuis moet de betonlaag tien tot vijftien centimeter dik zijn. Laat de fundering uitharden.

Als de fundering is uitgehard dan moet deze afgemaakt worden met fundamentbalken. Ook deze balken bestaan uit dik en stabiel beton. In de fundamentbalken zit het afwateringsprofiel. De afwatering is belangrijk bij de fundering zodat water niet alleen de vloer van het tuinhuis kan aantasten maar ook de fundering zelf. De fundamentbalken worden verankerd geplaatst. Vervolgens kun je het raamwerk voor je vloer timmeren en kunnen de wanden op de fundering opgebouwd worden. Als je alles waterpas hebt geplaatst dan is het opbouwen van een recht en stabiel tuinhuis bijna kinderspel. Bij een klein tuinhuis voor materialen worden soms in plaats van gietbeton betonnen tegels gebruikt. Zorg hierbij wel dat de naden goed gesloten worden zodat er geen vocht kan optrekken. Laat ook met tegels anderhalve centimeter vrij langs de wanden. Controleer ook goed of de tegels waterpas liggen. Wil je verlichting en bijvoorbeeld een stopcontact in je tuinhuis voor materialen leg dan de kabels voor elektriciteit onder de betonnen tegels. De fundamentbalken kunnen direct op de tegels geplaatst- en verankerd worden. Vervolgens ga je verder met dezelfde stappen als bij een gietbeton fundering.