Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Tuinomheining
Met een tuinomheining bakenen we ons gebied af. Een tuinomheining biedt privacy en kan een tuin meerwaarde geven. Belangrijk is dan wel om een tuinomheining te kiezen die past bij de tuin en bij de gevel van het huis. Ook belangrijk is om de tuinomheining stevig en stabiel te plaatsen zodat deze niet gaat verzakken of schuin hangen. Om deze reden worden tuinomheiningen verankerd in de grond. Kies je voor een houten tuinomheining dan wordt er eerst een betonnen fundering aangebracht zodat het hout niet in de aarde komt staan en van onder af kan wegrotten. De palen van de houten schutting worden verankerd. Een goede tuinomheining is tegen de verschillende weersomstandigheden bestand en kan tegen een stootje. Er zijn tuinomheiningen van verschillende hoogtes, hoger dan één meter en tachtig centimeter mag hij niet zijn. Als je een kleine binnenplaats hebt of een smalle plaats dan zijn de hoogste maten meestal ook niet aan te raden omdat deze teveel licht wegnemen.

De voorkeur van de meeste mensen gaat uit naar een natuurlijke tuinomheining. Natuurlijke materialen gaan gemakkelijk op in de tuin en bij elke gevel. Bovendien geven natuurlijke materialen de tuin een warme uitstraling. Het vaakst komt een houten tuinomheining voor. Hierbij kan het soort hout een groot verschil maken in de levensduur en de prijs van de tuinomheining. Tropisch hardhout als meranti gaat langer mee en heeft een mooiere kleur dan het geïmpregneerd hout dat we vaker tegen komen. Afhankelijk van hoe de houten tuinomheining wordt geplaatst zien we steeds vaker dat de met name horizontaal geplaatste schuttingen omgedoopt worden in een ecologische tuinomheining. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van snelgroeiende klimplanten. De reden is in de meeste gevallen het vaal worden van het hout en de kieren die tussen de planken ontstaan. Eenmaal in volle bloei vindt men de groene tuinomheining vaak ook mooier en beter bij de tuin passen.

De duurzaamheid en de prijzen van tuinomheiningen zijn vaak de grootste struikelblokken bij een keuze in tuinomheiningen. Men wil wel het natuurlijk uiterlijk maar ziet ook de nadelen van natuurlijke materialen. Ander tuinomheiningen die niet natuurlijk zijn maar wel een natuurlijk uiterlijk hebben, of kunnen hebben en die een lange levensduur hebben zijn betonnen tuinomheiningen en schanskorven. Bij betonnen tuinomheiningen moet je niet meteen aan het saaie grijze steen denken, je kunt nu ook kiezen voor een betonnen tuinomheining met een houten uiterlijk. De levensduur is gelijk, meestal hoef je maar eenmaal in je leven een tuinomheining te laten zetten. De schanskorven zijn van roestvrij staal en kunnen dus niet gaan roesten. Je kunt de schanskorven vullen met verschillende natuurlijke materialen en zo je eigen tuinomheining opbouwen. Denk hierbij aan verschillende soorten hout, stenen, schelpen en dergelijke.