Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Grasmaaiers
Als je ervoor kiest om een grasveld aan te leggen in je tuin dan zul je op zoek moeten naar een passende grasmaaier. Gemiddeld heb je grasmaaiers acht maanden per jaar nodig voor het onderhoud van je grasveld. Laat je het gras namelijk te lang groeien dan sterft het van onder af. Het gras heeft lucht en licht nodig om te groeien en te overleven. Meestal moet je zo’n tweemaal per maand maaien, afhankelijk van de lengte die je kiest. In vruchtbare periodes is eenmaal per week maaien geen overbodige luxe. Afhankelijk van je grasveld zul je een keuze moeten maken uit de vele verschillende grasmaaiers die te koop zijn. Daarnaast kan ook je leefomgeving bij de keuze voor een grasmaaier van invloed zijn.

Het meest verkocht worden de automatische grasmaaiers. Het model is handzaam en het maaien gaat licht. De lengte van het gras kan meestal in twee standen ingesteld worden. Je loopt achter de grasmaaier aan terwijl je deze zachtjes vooruit duwt. Het afgemaaide gras wordt opgevangen in een bak. Heb je een rondom vrij liggend grasveld dan is het maaien helemaal geen probleem. Staat aan een kant een schutting of heb je bloemen aan de rand dan moet je de grasranden nog wel zelf knippen. Steeds minder verkocht door de automatische grasmaaier zijn de handmaaiers. Hoewel deze grasmaaiers het goedkoopst en het meest milieuvriendelijk zijn vinden de meeste mensen deze grasmaaiers die zelf geduwd moeten worden te zwaar. Bovendien moet na het maaien meestal het gras nog opgeharkt worden. Voor maar een klein grasveldje zijn deze grasmaaiers wel ideaal.

Voor grote gazons zijn er zitmaaiers. Ook hier kun je de lengte instellen. Het gras maaien gaat eenvoudig en snel zonder moet te worden. Het besturen van de zitmaaiers gaat licht en gemakkelijk. De zitmaaiers behoren wel tot de duurde klasse grasmaaiers. Het laatste nieuwe op grasmaaiers gebied is de maairobot. Je zet dit kleine grasmaaiertje gewoon op het gras, zet hem aan en de robot doet zijn werk. Wel moet je iets om het grasveld heen maken waar de robot tegen aankomt zodat hij niet het grasveld afrijdt. Deze besturingsdraad wordt een perimeter genoemd. Ook deze grasmaaier is behoorlijk kostbaar maar in tegenstelling tot de zitmaaier ook geschikt voor kleinere grasveldjes. Bovendien heeft de robot grasmaaier geen grote stallingruimte nodig. De prijzen bij de grasmaaiers variëren van vijftig euro tot duizenden euro’s. Ook het geluid dat de grasmaaiers maken kan enorm verschillen. Dit is vooral belangrijk als je in een woonwijk woont. Sommige grasmaaiers maken zo’n lawaai dat het niet aan te raden is om in een vrij weekend in alle vroegte het gras te maaien. Vaak zijn deze lawaaischoppers de grasmaaiers die op diesel werken.