Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Tuinafsluitingen plaatsen?
In deze tijd is tuinafsluitingen plaatsen bijna geen vraag meer. Iedereen stelt prijs op veiligheid en privacy. Afhankelijk van de tuin die je hebt is het wel een vraag welke tuinafsluitingen je het beste kunt plaatsen en welke tuinafsluitingen mogen. Als je een voortuin hebt dan mag je niet altijd een hoge poort of schutting plaatsen. Bij veel gemeenten is dit afhankelijk van de schuur. Ligt de schuur eveneens aan de voorzijde van het huis dan is een hoge poort wel toegestaan om je eigendommen te beschermen. Het zicht op het huis kan door de schuur belemmerd worden. Heb je alleen een tuin voor het huis dan is meestal alleen een lage tuinafsluiting toegestaan. Je mag hierbij ook een groene tuinafsluiting plaatsen als je maar tijdig snoeit. In veel nieuwe woonwijken komt de patio weer in. Omdat deze huizen achter geen tuin hebben wordt de patio als tuin erkend. Dat neemt niet weg dat je ook hier rekening moet houden met de toegestane hoogte van de tuinafsluiting. Dichtmaken aan de binnenzijde mag wel, maar verhogen of dichtmaken aan de buitenzijde mag niet. Over het algemeen geldt bij alle voortuinen dat de postbode de post moet kunnen bezorgen.

Bij een achtertuin is de keuze in tuinafscheidingen veel groter. Ook zijn de regels hier minder streng maar het is wel belangrijk om rekening te houden met de buren. Bij een schutting ben je vrij in je keuze zolang de maar niet boven honderd en tachtig centimeter uitkomt. Je mag wel bomen of coniferen plaatsen die boven de tuinafscheiding uitgroeien. De buren mogen hier echter geen overlast van ondervinden. Een tuinafscheiding rondom de tuin is altijd voor eigen kosten, ook bij huurhuizen. In de meeste gevallen zijn twee schuttingplaten verplicht tussen twee huizen. De tuinafscheidingen worden precies op de scheidingslijn geplaatst. Je kunt de buren niet verplichten tot het plaatsen van een tuinafscheiding. Prefereren je buren bijvoorbeeld een lage haag dan mag je wél op je eigen grondgebied een eigen tuinafsluiting plaatsen. Een nadeel kan zijn dat jij verantwoordelijk bent voor de tuinafsluiting en het onderhoud aan beide *zijden.

De* poort is vaak het belangrijkste onderdeel van de tuinafsluiting. Het is daarom ook belangrijk om vooral hier op de veiligheid te letten. De poort mag in zijn totaal net zo hoog zijn als de schuur. Voor de veiligheid wordt er daarom meestal een balk van beton of staal, of metalen raamwerk boven de poort geplaatst. Het slot is eveneens een belangrijk onderdeel. Het beste kun je een slot kiezen dat het politie keurmerk veilig wonen draagt. Omdat de poort vaak verder weg ligt en in het donker als onveilig wordt ervaren kun je het beste een sensorlamp bij de poort hangen.