Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorzaken van winderigheid
Gas in de darmen komt naast van exogene bronnen (negentig procent dat in wordt geslikt) eveneens van endogene bronnen (tien procent dat in de darmen zelf wordt geproduceerd). Endogene gassen worden gevormd als een bijproduct bij het verteringsproces van sommige soorten voedsel. Voedsel dat voor winderheid kan zorgen is in de meeste gevallen rijk aan n oligo- en polysachariden (specifieke koolhydraten), en eveneens bonen, uien, pruimen, melk, zoete aardappelen, schillen van citrusvruchten, kool, broccoli, aardperen en meer van dit soort producten.

Het gas in de darmen dat wordt veroorzaakt ten gevolge van het nuttigen van eerder genoemde producten, ontstaat doordat dit voedsel koolhydraten bevat welke in de dunne darm niet verteerd kunnen worden en vervolgens als voedsel dienst gaat doen voor de bacteriën welke in de dikke darm zitten. Op hun beurt zullen deze bacteriën dan weer een heleboel gas gaan produceren. Voornamelijk bacteriën uit het geslacht Clostridium staan erom bekend dat zij veel gassen produceren.

Bij personen die last hebben van een lactose-intolerantie (dit betreft doorgaans de meeste mensen van niet Europese afkomst), die melk of voedsel waarin lactose zit nuttigen, fermenteren bacteriën deze lactose en kan dat de oorzaak van een grote productie van gas zijn.

Een heleboel wetenschappelijk onderzoek naar de aanmaak van gassen in de darmen werd gedaan naar aanleiding van het vliegen op grote hoogte, bij ruimtevluchten waar men zich blootstelt aan een verlaagde atmosferische druk, en waar slechts een beperkte ruimte beschikbaar is per persoon en waar vaak situaties van stress voor kunnen komen.

Aanpassingen van het dieet kunnen de vorming van gas in de darmen minder doen worden. Bepaalde specerijen kunnen daarbij helpen, bijvoorbeeld kurkuma (door de aanwezigheid van de stof curcumine) en komijn, net zoals bepaalde soorten zeewier. Minder eten van voedsel dat rijk aan koolhydraten is, zoals bijvoorbeeld rijst, aardappelen, pasta en brood, kan eveneens winderigheid minder doen worden. Op het moment dat men voedsel zoals pro- of prebiotica consumeert om het evenwicht van de darmflora te herstellen dan kan dat een vermindering van de winderigheid tot gevolg hebben, maar dit soort middelen kunnen eveneens juist de winderigheid toe laten nemen.