Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Winderigheid voorkomen
Door de meeste mensen wordt winderigheid als een vervelend en onprettig ervaren. Een heleboel mensen echter vinden het erg gĂȘnant om met dit probleem naar een arts te stappen om het te laten behandelen. In een aantal gevallen is dit overigens ook niet noodzakelijk omdat men zelf al een aantal dingen kan doen om van het probleem af te geraken of om dit tenminste te verminderen.

Zo kunnen een aantal aanpassingen aan het gebruikelijke dieet de vorming van gas in de darmen laten verminderen. Hierbij kunnen bepaalde specerijen eveneens hulp bieden, bijvoorbeeld komijn en kurkuma (door de curcumine die erin zit), maar ook bepaalde zeewiersoorten kunnen de productie van winden tegengaan of verminderen. Verder kan men door het minder eten van voedsel dat rijk is aan koolhydraten zoals brood, rijst, pasta en aardappelen, ook winderigheid laten verminderen.

Personen die voedsel als probiotica of prebiotica gebruiken om op die manier hete evenwicht van de darmflora te herstellen, dan kan dat zowel de vermindering van winderigheid tot gevolg hebben, maar evenwel juist de winderigheid kan laten toenemen. Om de winderigheid te verminderen zijn er eveneens farmacologische middelen beschikbaar, zoals onder meer bepaalde enzymen.

Ondanks het feit dat de meeste mensen winderigheid als een vervelend fenomeen beschouwen is de productie van gas in de darmen en de bijbehorende winderigheid een normale functie van het spijsverteringsysteem. Het ophouden van winden wordt niet direct als schadelijk voor het lichaam beschouwd, maar kan wel voor ongemak en krampen in de darmen zorgen.

Toch zijn er culturen waar het laten van winden, en dus ook winderigheid niet als onbeleefd of onfatsoenlijk wordt beschouwd. Met name in westerse landen is dit wel het geval en proberen de meeste mensen alleen op het toilet of wanneer er geen andere personen in hun nabijheid zijn de darmgassen de vrije loop te laten. Wanneer men erg veel last heeft van winderigheid zijn er bepaalde middelen te koop bij de apotheek of drogist die niet alleen het opgeblazen gevoel in de buik maar ook de vorming van gassen in de darmen kunnen doen verminderen. Vaak is een dieetaanpassing echter een betere *oplossing.
*