Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Andere vormen zonneallergie
Behalve polymorfe lichteruptie (vaak als PMLE afgekort), de vorm van zonneallergie die het meest vaak voorkomt, zijn er nog een aantal overige vormen. Veel ervan zijn echter zeldzaam. Zonne-urticaria is één van deze zeldzame allergische reacties op het licht van de zon. Binnen tien minuten, nadat men aan de zon bloot is gesteld, zal de reactie al te zien zijn. Wanneer men last heeft van deze vorm van zonneallergie dan zal men te maken krijgen met jeukende bulten of grote roze vlekken in combinatie met een brandend of een stekend gevoel. Zodra men weer in de schaduw verblijft dan zullen de verschijnselen in korte tijd weer verdwenen zijn. Deze allergie kan worden behandeld met een vorm van antihistaminica.

Lijdt men aan zogeheten fotosensibilisatie dan is de huid extra gevoelig voor de UV-stralen op het moment dat men een fotosensibiliserend middel gebruikt. Dat kan een medicijn maar ook een cosmeticaproduct of een parfum betreffen. Men zal dan aanmerkelijk sneller verbranden dan normaal het geval zou zijn. Dit probleem kan in bepaalde gevallen reeds op worden gelost door het betreffende product voor een ander te vervangen.

Hydroa vacciniforme is een zeldzame allergie welke kinderen met een lichte huid treft in het begin van het voorjaar (van de maand maart tot de maand mei). Deze kinderen krijgen dan last van blaren aan de blootgestelde delen van het lichaam zoals onder andere de neus, de oren, de handen en de wangen. Dergelijke blaren kunnen voor ernstige littekens veroorzaken.

Persisterende lichtovergevoeligheid is een vorm van zonneallergie waarbij men eveneens in de winter last heeft van een roodverbrand gelaat. Men is dus niet alleen gevoelig voor UV-licht, maar eveneens voor het natuurlijk daglicht. Het is een zeldzame aandoening welke lastig behandeld kan worden. Het gebruik van zonnebrandcrème zal in een dergelijk geval niet helpen. De behandeling bestaat dan ook vrijwel altijd uit oraal in te nemen medicatie en het ondergaan van een lichttherapie. Om er, in een individueel geval, zeker van te zijn met welke vorm van zonneallergie men precies van doen heeft is het aan te bevelen om een arts te vragen onderzoek te doen.