Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Symptomen zonneallergie
Een zonneallergie is herkenbaar aan rode blaasjes op de huid in combinatie met een hevige jeuk na een poosje in de zon te hebben verbleven. Zonnebrandmiddel helpt hier in de meeste gevallen niet tegen. Toch vinden een heleboel mensen niets lekkerder dan op een mooie dag in de zomer heerlijk het zonnetje op te zoeken.

Dat zijn echter wel de momenten dat de zonnestralen op de huid terechtkomen en dat er een zonneallergie op kan treden. Na een paar dagen krijgt men dan jeukende rode bobbeltjes op het gezicht en voelt men zich opeens een stuk opgetogen. Niemand wil immers rode bultjes in het gezicht als nieuwste look voor deze zomer. Misschien heeft men te maken met een heuse zonneallergie. Bij een dergelijke vorm van allergie krijgt men een abnormale reactie van de huid na een normale blootstelling aan zonlicht of aan een andere lichtbronnen.

De meest voorkomende vorm van een zonneallergie is polymorfe lichteruptie (vaak tot PMLE afgekort). Polymorfe lichteruptie houdt in dat de huiduitslag zich in verschillende uitingsvormen openbaart, onder invloed van (zon)licht. In de meeste gevallen begint de allergie wanneer men de leeftijd van een jong volwassen heeft bereikt. In de regel ontstaat een zonneallergie één tot vijf dagen na de blootstelling aan het zonlicht. Een aantal uren na het zonnen worden bepaalde delen van de huid rood van kleur, dit zijn de delen die bloot zijn gesteld aan de zon. Er kunnen eveneens blaasjes of bultjes ontstaan die een hevig jeuk met zich meebrengen. De huid voelt daarnaast droog aan en er kunnen kleine schilfertjes ontstaan. Het is kenmerkend dat de delen van het gezicht welke zich in de schaduw hebben bevonden niet aan zijn gedaan, zoals onder andere bij het bovenste gedeelte van de kin vaak het geval is.

Doordat een zonneallergie eigenlijk alleen te voorkomen is door een proces van gewenning aan het ultraviolette (UV) licht dat een onderdeel vormt van het zonlicht, ziet men in de loop van het voorjaar of de zomer de klachten langzaam afnemen. Het lichaam van een patiënt is dan voldoende aan zonlicht gewend om niet langer te reageren.