Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling blindedarmontsteking
Een ontstoken blinde darm dient door middel van operatief ingrijpen te worden verwijderd. Dit gebeurt onder een volledige narcose met behulp van een conventionele vorm van opereren of door het uitvoeren van een kijkoperatie. Bij een kijkoperatie worden een aantal kleine gaatjes (in de meeste gevallen drie stuks) in de wand van de buik gemaakt. De arts kan langs deze gaatjes instrumenten en een kleine camera inbrengen en de blinde darm weghalen. Bij een kijkoperatie is er maar een geringe wond en verloopt het herstel in de regel een beetje sneller dan bij een conventionele manier van opereren, waarbij een snee dient et worden gemaakt in de onderbuik.

Op het moment dat de diagnose niet met zekerheid gesteld kan worden, of wanneer het ziektebeeld zeer ernstig is, zal een arts er in bepaalde gevallen voor kiezen om een conventionele operatie, in plaats van een kijkoperatie, uit te voeren. Gedurende een conventionele operatie kunnen de omliggende organen immers beter worden bekeken.

Zodra een blindedarmontsteking niet tijdig behandeld (dus geopereerd) wordt, dan betstaat de mogelijkheid dat de blindedarm perforeert. Dit wil zeggen dat de ontsteking doorbreekt. Het gevolg daarvan is dat de inhoud van de darm in de buikholte terechtkomt en er kan dan een ontsteking van het buikvlies ontstaan. Dit is een ernstige aandoening waarbij een hevige pijn door heel de buik te voelen is. Het is in de regel goed te behandelen met behulp van een antibioticakuur welke door middel van een infuus toe wordt gediend aan de betreffende patiƫnt.

In een heleboel gevallen blijkt na het operatief verwijderen van de blinde darm dat deze helemaal niet ontstoken was. Voor de arts was dit voor de ingreep echter niet volledig duidelijk waardoor deze liever het zekere voor het onzekere heeft gekozen en besloten heeft tot operatief ingrijpen en het weghalen van de blinde darm. Men kan immers beter onnodig een blinde darm verwijderen dan een ontstoken exemplaar de kans te bieden om door te breken met alle ernstige gevolgen van dien. Bij een vermoeden van een blindedarmontsteking dient men dan ook altijd medische hulp te zoeken voor een juiste diagnose.