Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Dikke darm ontsteking
In de medische wereld wordt een dikke darmontsteking eveneens aangeduid als colitis. De symptomen die kunnen wijzen op een dikke darmontsteking zijn pijn in de buik, bloed in de ontlasting en diarree. Verder kan men een pijnlijke aandrang hebben om zich te ontlasten. De buikpijn komt in golven opzetten en verdwijnt in de regel weer nadat men de diarree uit het lichaam af is gevoerd. Toch komen er ook gevallen voor waarbij de pijn constant aanwezig blijft. Patiënten die lijden aan een dikke darmontsteking kunnen ook last hebben van koorts, en koude rillingen of overige verschijnselen die kunnen wijzen op een ontsteking of infectie, uiteraard is dit afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking.

De oorzaken van een dikke darmontsteking zijn erg uiteenlopend en variëren van een infectie en een verminderde toevoer van bloed tot een auto-immuunreactie waarbij het immuunsysteem afweerstoffen aanmaakt tegen zogenaamde lichaamseigen stoffen. Bacteriën en virussen kunnen in de dikke darm voor ontstekingen zorgen. Deze ziekteverwekkers komen vaak het lichaam binnen via besmet voedsel of besmet water. Maar ook kan men besmet worden wanneer men in nauw contact staat met andere personen, met name in situaties waarin de hygiene te wensen overlaat. Een infectie met de bacteriën Salmonella of E. Coli zorgen vaak voor een bloederige diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken en voor koorts. Hoofdpijn kan in een dergelijk geval eveneens tot de symptomen behoren. Doordat men bij een dergelijke besmetting last heeft van diarree loopt men uiteraard ook het gevaar uit te drogen.

Hoewel een maagdarmontsteking meer voorkomt bij baby’s en kinderen kan men op elke leeftijd hier mee te maken krijgen. Vaak worden de risicofactoren die vboor zo’n ontsteking zorgen zeer onderschat: goede sanitaire als voedselhygiëne zijn in dit geval dan ook van groot belang.

Indien men lijdt aan een dikke darmontsteking dient men een arts te waarschuwen wanneer men langere tijd diarree blijft houden, tekenen vertoond die wijzen op uitdroging, (hoge) koorts, bloed in de ontlasting en een hevige abnormale pijn.

De dikke darmontsteking zal worden behandeld naar de oorzaak van de aandoening. Zo zal men antibiotica inzetten wanneer het een bacteriële infectie betreft.