Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorzaken blindedarmontsteking
Een op de vijftien mensen krijgt gemiddeld in diens leven blindedarmontsteking, oftewel appendicitis. Dit betreft een ontsteking van de blinde darm, welke vaak acuut ontstaat. De betreffende patiënt heeft in een dergelijk geval last van hevige pijn in diens onderbuik. Over de exacte oorzaken van een blindedarmontsteking zijn medici het niet altijd eens. Soms betwisten zij zelfs de blindedarmontsteking totdat deze is aangetoond.

De blinde darm is gelegen op de plek waar de dunne darm overgaat in de dikke darm. Een blindedarmontsteking kan een aantal verschillende oorzaken hebben, zoals onder andere de indikking van de ontlasting, ontstekingen welke zich in de darm bevinden en infecties van de darm die veroorzaakt zijn door wormen.

In de meeste gevallen begint de stekende pijn in de onderbuik in de nabijheid van de navel, maar zakt na verloop van tijd naar de rechteronderbuik. De patiënt voelt zich misselijk, moet braken en heeft een verminderde eetlust. In bepaalde gevallen treedt er bij een blindedarmontsteking ook koorts op en kan de ontsteking zich verder ontwikkelen tot een buikvliesontsteking.

Op het ogenblik dat een arts een blindedarmontsteking vermoedt dan zal de patiënt door worden verwezen naar het ziekenhuis. In de meeste gevallen besluit de arts aldaar over te gaan tot het verwijderen van de blindedarm door middel van operatief ingrijpen. Dat gebeurt langs een kleine sneetje rechts in de onderbuik of door middel van een kijkoperatie. Met behulp van een camera kan de chirurg diens handelingen volgen en zo de operatie uitvoeren.

Wanneer er sprake is van een buikvliesontsteking en het is niet duidelijk of dit veroorzaakt is door de blindedarmontsteking dan kan de chirurg kiezen voor een operatie waarbij men een snee maakt in het midden van de onderbuik. Op die wijze kan men eventueel ook andere oorzaken van de pijn opsporen en mogelijk behandelen.

In de regel kan een patiënt, waarbij de blinde darm weg is gehaald, al na één tot vijf dagen het ziekenhuis weer verlaten. Wel is het nodig dat men dan vervolgens thuis nog enige tijd rustig aan doet en bijvoorbeeld geen zware dingen gaat tillen of zwaar huishoudelijk werk gaat verrichten.