Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorzaken darmontsteking
Darmontsteking kan worden veroorzaakt door zowel virussen als door pathogene bacteriën welke het maag-darmkanaal dikwijls door middel van besmet voedsel of drank het lichaam binnen weten te komen. De patiënt die last heeft van een darmontsteking zal klachten krijgen als misselijkheid, overgeven, krampen in de buik, diarree, in bepaalde gevallen gepaard gaand met koorts. Deze vorm van darmontsteking wordt veroorzaakt, ofwel door een plaatselijke irritatie (toxinen) oftewel door een invasie van pathogene bacteriën in het slijmvlies. De meeste darmontstekingen zijn veroorzaakt door een virus. Bacteriële infecties worden in ons land met name veroorzaakt door Campylobacter (die ondermeer voorkomt op vlees van pluimvee) en Salmonella (die men onder andere aan kan treffen op eieren en vlees).

In de regel zijn de verschijnselen vrij mild en zullen spontaan weer verdwijnen na een aantal dagen. Het meest belangrijke is om ervoor te zorgen dat men genoeg vocht inneemt om op die manier uitdroging te voorkomen. Een middel tegen diarree is echter enkel nuttig bij het meer dan vier keer hebben van ontlasting op een dag. Een behandeling met behulp van antibiotica is in de meeste gevallen eveneens niet nodig en heeft bij een Salmonella-infectie in bepaalde gevallen tot gevolg dat men langer kiemdrager zal blijven. Baby’s en personen die reeds een hoge leeftijd hebben bereikt hebben meer kans op een infectie in hun bloedbaan (septicemie) welke uiteraard wel dient te worden behandeld met een antibioticum.

Cholera en dysenterie zijn vormen van een darmontsteking die ernstiger zijn maar komen enkel nog voor in landen waar er sprake is van een erg slechte hygiëne en vaak eveneens slechte sanitaire voorzieningen voor handen zijn.

Wormen en andere parasieten kunnen in de darm zorgen voor ontstekingen waarvoor men dient te worden behandeld. Met name mensen die reeds een mindere weerstand hebben kunnen immers door een darminfectie erg verzwakt raken. Wat de oorzaak van een darminfectie ook mag zijn, in alle gevallen is het van enorm belang dat men ervoor zorgt dat de betreffende patiënt voldoende vocht binnenkrijgt om op die manier te kunnen voorkomen dat er uitdroging plaats gaat vinden. Ook een goede hygiëne is erg belangrijk.