Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling diarree
Er is slechts in zeldzame gevallen een specifieke behandeling nodig of mogelijk bij een infectieuze vorm van diarree die door bacteriën en virussen is veroorzaakt. Men kan de verschijnselen bestrijden en dus uitdroging voorkomen en genezing afwachten. Bij diarree worden water en overig vocht niet voldoende door de darm opgenomen. Een ORS-preparaat kan in een dergelijk geval helpen. Dit is een oplossing van suiker en zout in de meest optimale verhouding. Een dergelijke combinatie maakt de opname van vocht wat meer gemakkelijk. Daardoor wordt uitdroging voorkomen, wat bij een groot aantal vormen van diarree welke vanzelf weer overgaan het grootste gevaar betekent. Op het moment dat uitdroging in een gevaarlijke mate optreedt dan zal de patiënt in principe op worden genomen in het ziekenhuis om intraveneus (dus door middel van een infuus) vloeistof toegediend te krijgen om uitdroging en een ernstige verstoring van het elektrolytenevenwicht tegen te kunnen gaan terwijl men zelf de infectie dient te overwinnen.

Er zijn eveneens middelen verkrijgbaar om de bewegingen van de darm te kunnen remmen, zoals loperamide en codeïne, maar dat houdt uitsluitend de bestrijding van symptomen in en mag bij koorts en bij bloed in de ontlasting niet gebruikt worden. Bij een bacteriële infectie is het vaak ook niet zinvol om antibiotica toe te dienen, al bestaan op deze regel wel een aantal uitzonderingen. Bij parasieten als verwekkers is een behandeling met behulp van antiparasitaire middelen juist weer wel erg nuttig. Om de oorzaak van besmettelijke diarree te vinden is er vaak een onderzoek van de ontlasting van de betreffende patiënt nodig; de resultaten van een kweek zullen echter dikwijls pas binnen zijn bij de arts die het onderzoek aan heeft gevraagd op het moment dat de patiënt reeds vanzelf beter geworden is. Zo’n onderzoek wordt vaak pas uitgevoerd wanneer er na tien tot veertien dagen nog geen verbetering op is getreden.

Voor overige vormen van diarree, zoals onder andere bij de ziekte van Crohn, bestaan er wel specifieke behandelingen om de klachten te verminderen of deze volledig te laten verdwijnen. De behandelingen en resultaten daarvan kunnen echter van persoon tot persoon verschillen.