Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Reizigersdiarree of turista
Eén op de drie mensen die op vakantie gaan heeft last van zogenaamd reizigersdiarree, ook wel als turista aangeduid. Zeker wanneer men op vakantie is, is deze vorm van diarree erg hinderlijk, en een snelle en doeltreffende behandeling ervan is dan ook geboden.

Bij reizigersdiarree neemt de stoelgang opeens toe in zowel volume als in frequentie, en deze is in bepaalde gevallen zelfs vloeibaar. Hierbij kunnen eveneens misselijkheid, overgeven, buikpijn en soms ook koorts ontstaan. Reizigersdiarree is met name van bacteriële, in b3epaalde gevallen ook van virale en zelden van een parasitaire aard, en is in de meeste gevallen onschuldig. De wand van de darm herstelt zich namelijk vanzelf weer binnen drie tot vijf dagen. Toch is een snelle behandeling wel van belang, omdat zo de darmen weer normaal kunnen gaan functioneren en verloopt het herstel sneller. De darmen zijn dan niet meer overactief en de opname van het vocht verbetert weer, waardoor de stoelgang zal normaliseren.

Met behulp van een aantal elementaire hygiëneregels kan men reizigersdiarree voor een belangrijk deel voorkomen of toch op zijn minst het risico sterk verkleinen. Zo kan men water uit flessen drinken en alleen dan wanneer men de betreffende fles ter plaatse pas open maakt. Verder dient men geen ijsblokjes aan drank toe te voegen en geen leidingwater te drinken. Ook moet men proberen te voorkomen om water uit het zwembad of douche binnen te krijgen.

Melkproducten dienen bij voorkeur gepasteuriseerd te zijn of eerst te worden gekookt. Verder dient men vers fruit te schillen en verse groente eerst te koken voordat men deze gaat eten. Vis en vlees dienen op hun beurt goed te worden gebakken of gekookt zodat er geen ziektewekkers meer in leven zullen zijn en dus de darmen kunnen infecteren.

Hoe aantrekkelijk een ijsje in veel vakantielanden ook mag lijken. Dit kan ook een bron van besmetting betekenen, zeker wanneer men geen voorverpakt ijs koopt maar bijvoorbeeld een hoorntje neemt aan een karretje op straat of in een ijssalon.

Toiletten kan men met, in geen enkel geval aanraken, om de kans op besmetting, en dus (reizigers)diarree, zoveel mogelijk te *voorkomen.
*