Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Soorten diarree
Diarree is eigenlijk geen aandoening op zich maar een symptoom van een onderliggend probleem, vaak van het maag-darmkanaal. Er bestaan twee vormen van diarree, te weten: een acute- en een chronische diarree. Bij een chronische vorm van diarree is zogenaamde zelfmedicatie niet geschikt als behandeling en dient men een arts in te schakelen om van de klachten af te kunnen komen.

Acute diarree komt opeens opzetten en zal hoogstens één tot twee weken duren. Deze acute diarree kan door een buikgriep, een infectie, een allergie bij bepaald voedsel en het eten van voedsel dat is bedorven of door het eten van te veel vet voedsel ontstaan. Tevens kan nervositeit, medicatie en een verandering in het eetpatroon de oorzaak van diarree zijn. Een product als Norit is geschikt om het lichaam bij een acute vorm van diarree te zuiveren. De actieve kool die zich in dit product bevindt neemt de schadelijke stoffen op zodat deze samen met de ontlasting het lichaam kunnen verlaten.

Een vorm van acute diarree is de zogenaamde reizigersdiarree. Een heleboel mensen die in het buitenland op vakantie of op reis gaan, hebben hier last van. Het komt dikwijls door een verandering van omgeving en/of voedsel samen met een weerstand die minder is geworden. Reizigersdiarree wordt veroorzaakt door bacteriën die in besmet water of voedsel voorkomen. Bij reizigersdiarree neemt de actieve kool van bijvoorbeeld Norit de schadelijke stoffen op en helpt om het lichaam te zuiveren van de ziekteverwekkers.

Chronische diarree daarentegen duurt meer dan twee weken en kan een heleboel oorzaken hebben. Mogelijke oorzaken daarvan zijn een ontsteking in de dikke darm, een stoornis in de spijsvertering, IBS, de ziekte van Chrohn of een infectie met een virus zoals bijvoorbeeld hiv. Zelfzorgmedicatie is ongeschikt voor het verhelpen van de klachten. Men dient in zo’n geval altijd een arts te raadplegen.

Bij alle soorten diaree dient men erop te letten dat de vochtbalans in het lichaam op peil wordt gehouden. Dit kan men doen door extra te drinken, bijvoorbeeld na elk toiletbezoek een glas water. Ook een goede hygiëne kan diarree tegengaan: ondermeer handen wassen na een toiletbezoek.