Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Afdak maken
Een afdak wordt vaak gemaakt als aanbouw of bijbouw. Je kunt een vast afdak maken als terrasoverkapping, maar ook om je auto droog weg te zetten, het hout voor de openhaard op te slaap. Maar ook als droge plaats bij de voordeur, als sier boven een tuinornament of als regenafvoer bij het tuinhuis. Je kunt een afdak maken van verschillende materialen, maar het afdak ook bekleden met verschillende materialen. Maak je een afdak dat tevens als regenafvoer moet dienen dan moet ook het dak ligt hellend geplaatst worden. In de tuin bij een tuinhuisje is dit een eenvoudige manier om het hemelwater in de tuin te laten lopen, zonder dat de gevel van het tuinhuis schade kan oplopen. Bij afdaken die gebouwd worden om onder te zitten of waar regelmatig onderdoor gelopen moet worden is het beter om een afdak met afwateringssysteem te maken.

De keuze van het afdak is in de meeste gevallen afhankelijk van de functie van het afdak. Gebruik je het afdak als terrasoverkapping dan is een lichtdoorlatend afdak gewenst. Een afdak maken voor houtopslag kan gemakkelijk met een afgesloten dak. Het eenvoudigste materiaal om een afdak te maken is hout. Hout is gemakkelijk te bewerken en op maat te maken. Voor een lichtdoorlatend afdak kun je het dakgedeelte maken van golfplaten of bijvoorbeeld plexiglas met in de zomer de combinatie van een rolluik dat over het afdak loopt. Het beste kun je voor het geraamte van het afdak hardhout gebruiken. Hardhout is duurzaam en bestand tegen weersomstandigheden. Koop je onbehandeld hout zet deze dan in de buitenbeits voor je met bouwen begint. Voor een afdak heb je een muurbalk, lange ligger, steunbalken en standpalen en dwarsliggers nodig. Uiteraard het dakgedeelte en eventuele hemelwaterafvoer.

Maak het afdak altijd aan een zijde vast aan de gevel, een muur of de schutting. Veranker de standpalen zodat het afdak stevig staat. Maak je een klein afdak zet deze dan vast aan de gevel. Maak dikke latten vast tegen de gevel en plaats de dwarsliggers tussen de voorzijde van het afdak en de latten op de muur. Voor extra stevigheid kun je eerst kitten en daarna schroeven. Het dakgedeelte is belangrijk. Let op dat er geen kieren of naden ontstaan. Gebruik waterdichte kit om alle naden extra dicht te kitten en vergeet hierbij ook de omgeving van de schroeven niet. Heb je een afdak met profiel kit dan ook het topprofiel. Gebruik metalen hoeksteunen als je voor een zwaar dakgedeelte op je afdak kiest. Wil je het afdak “aankleden” dan kun je het afwerken met bijvoorbeeld stro of dakpanplaten. Niet alleen is dit vaak mooier, je krijgt ook meer isolatie wat vooral in een warme zomer voordelig kan zijn.