Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Dakdoorvoer maken
Soms zijn er karweitjes waarbij je door het dak moet van je huis. Enkele voorbeelden zijn een luchtafvoer of bijvoorbeeld de aansluiting van de zonnepanelen. Een dakdoorvoer maken is een werkje waarbij je vooral secuur te werk moet gaan. De meeste lekkages in een huis ontstaan door het dak, de gevolgen zijn meestal rampzalig. Bepaal altijd van binnen en van buiten de juiste plaats waar de dakdoorvoer moet komen. Dit doe je door van binnenuit door het dakbeschot heen te boren en de dakpan een beetje op te lichten met een lange stok of een schroevendraaier. Houdt de dakdoorvoer zo minimaal mogelijk. Maak geen dakdoorvoer te dicht bij de nok- of de onderrand van het dak.

Als je het voorwerk gedaan hebt dan moet je naar het dak om de dakdoorvoer klaar te maken voor het tweede deel. Neem het dakpandeel dat bij de dakdoorvoer zit mee naar het dak, samen met een lang potlood en een zaag. Op het dak neem je de dakpan weg en vervangt deze door het dakpandeel van de afvoer. Met je potlood teken je door de opening de omtrek af op het dakbeschot. Zet het dakpandeel opzij en zaag de opening met een centimeter speling uit. Zet het dakpandeel weer terug en duw de afvoerbuis door de dakdoorvoer. Het dakpandeel wordt automatisch afgesloten door het koppelstuk. Het laatste deel van de dakdoorvoer maken vindt weer aan de binnenkant van het dak plaats. Pak de vervangen dakpan, je zaag en potlood en ga weer terug naar binnen.

Zet de afvoerpijp recht, gebruik pur om de kieren op te vullen en te isoleren. Snij na uitharding van de pur de restanten weg. Zaag een ovaal plaatje uit multiplex en plaats dit over de afvoerpijp tegen het dakbeschot aan en schroef het vast. Schroef de beugel van de afvoerpijp weer vast tegen het multiplex plaatje. Eventueel kun je kieren nakitten met watervaste kit. Ga geen dakdoorvoer maken als het dak glad is of als het hard waait. Draag schoenen met profielzolen zodat je niet kunt wegglijden tijdens het werk op het dak. Bescherm je ogen tegen stof of splinters bij het zagen. Zorg dat je ladder vaststaat of vraag iemand om de ladder even vast te houden als je omhoog klimt en weer naar beneden gaat. Let goed op je eigen veiligheid als je op het dak een dakdoorvoer gaat maken. Maak alleen zelf een dakdoorvoer als je zeker bent dat je dit kunt. Twijfel je aan je kunnen of heb je last van hoogtevrees schakel dan altijd de hulp van iemand anders in. Je kunt beter wat meer betalen voor je dakdoorvoer dan met een dak met loze gaten achterblijven of nog erger, verongelukken.