Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Dakpanplaten

Dakpanplaten zijn een snelle en eenvoudige vervanging voor losse dakpannen. In plaats van het dakpan voor dakpan leggen ben je met dakpanplaten snel klaar. Dakpanplaten worden bij verschillende bouwsels gebruikt. Enkele voorbeelden zijn een afdak, een tuinhuisje, een aanbouw of bijbouw en zelfs boven een waterput in de tuin of boven een vogelhuisje of voederplank. Je kunt dakpanplaten kopen van kunststof maar ook van metaal. In verschillende vormen maar ook in verschillende kleuren. Het mooiste is het om dakpanplaten te kopen die passen bij de dakpannen op het dak van je huis als je deze gebruikt bij een afdak, veranda of aanbouw. De kwaliteit van de dakpanplaten is verschillend, sommigen lijken op echt platen, anderen zijn zo behandeld dat de dakpanplaten een uiterlijk van echte dakpannen hebben.

Je kunt dakpanplaten kopen met een afwateringssysteem of zonder afwateringssysteem. De plaats waar de dakpanplaten geplaatst worden zal hierbij de doorslag geven. Voor dakpanplaten als siermateriaal boven een tuinornament is een afwateringssysteem niet echt nodig. Bij bijvoorbeeld een aanbouw of afdak is het vaak wel fijn dat het water op een vaste plaats naar beneden komt. Uiteraard kun je er bij een afdak in de tuin voor kiezen om dit schuin te leggen zodat het water vanzelf wegloopt in de tuin. Dakpanplaten met afwateringssysteem zijn uiteraard duurder dan dakpanplaten zonder afwateringssysteem. Bij het plaatsen van metalen dakpanplaten moet je voorzichtig werken. Let op losse stukjes metaal of open zijkanten als je de dakpanplaten of eventuele hulpstukken op maat hebt gemaakt. Metaal kan gaan roesten, verwijder losse stukjes en metaalsplinters met een handveger, nooit met blote handen van de dakpanplaten en behandel open stukken en randen met antiroest. Onder metalen dakpanplaten moet in verband met de kans op condens eerst onderfolie geplaatst worden.

Dakpanplaten worden los verkocht, bijkomende materialen moeten apart besteld of gekocht worden. Denk hierbij aan hulpstukken voor schoorsteen of ventilatiepijpjes, windveer, nokstukken en dergelijke. De dakpanplaten worden vast op het dak geschroefd, gebruik voldoende schroeven om de dakpanplaten goed vast te zetten. De eerste dakpanplaat is het belangrijkste, zorg ervoor dat deze goed recht geplaatst wordt. De resterende dakpanplaten worden aansluitend aangebracht. Eventuele kieren kun je dichtmaken met waterbestendige kit. Het plaatsen van metalen dakpanplaten is zwaarder dan het plaatsen van kunststof dakpanplaten. De metalen dakpanplaten zijn wel beter bestand tegen storm, vooral op grote oppervlakten zijn deze dakpanplaten aan te raden. Breng de dakpanplaten aan op een schone en droge ondergrond. Goed gelegd, zonder kieren of open naden hebben dakpanplaten een isolerende werking. De kunststof dakpanplaten hebben ook een geluidisolerende werking. Eenmaal geplaatst heb je geen onderhoud meer aan de dakpanplaten zonder afwateringssysteem. Bij de dakpanplaten met afwateringsysteem zul je misschien af en toe het gootje schoon moeten maken.