Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Dakisolatie
Bij dakisolatie kunnen afhankelijk van het soort dak veel verschillende keuzes gemaakt worden. Je kunt er voor kiezen om aan de buitenzijde van het dak te isoleren of aan de binnenzijde van het dak. Veel mensen kiezen ervoor om beiden te doen, vaak isoleert men beiden kanten van het dak zelfs zonder dit te weten. De oorzaak hiervan is het isolatiebeleid van de laatste jaren. De meeste nieuwbouw woningen die nu opgeleverd worden zijn voorzien van een goed geïsoleerd dak. Bouw je zelf een huis dan ligt de beslissing uiteraard bij jezelf. Besef wel dat je beter teveel- dan te weinig dakisolatie kunt hebben. Het dak is een gevoelige plaats, alle warmte trekt tenslotte altijd naar boven. Bovendien straalt in de zomer de zon vol op je dak waardoor de temperatuur in huis zonder dakisolatie snel kan oplopen.

Veel mensen kiezen voor hun dakisolatie materialen als glaswol, vezelplaten, pur en dergelijke. Bij ecologische huizen kom je bij dakisolatie vaker natuurlijke materialen als schapenwol, hennep en dergelijke tegen. Huizen met platte daken kun het beste aan de buitenkant dakisolatie aanbrengen. De kosten van dakisolatie kunnen behoorlijk verschillen, de buitenisolatie van het dak is duurder dan de binnenisolatie. Je kunt bij dakisolatie kiezen voor thermische dakisolatie of voor reflecterende dakisolatie. Door aluminiumfolie aan de dakzijde van thermische isolatie aan te brengen heb je een twee- in een dakisolatie. Het aanbrengen van vloeibare pur moet voorzichtig gebeuren. Pur zet snel uit waarna het hard wordt. Bovendien bevat pur gassen die gevaarlijk kunnen worden als je teveel gebruikt. Gebruik voor grote oppervlakten de pur isolatieplaten en alleen op moeilijk bereikbare plaatsen vloeibare pur.

Door het aanbrengen van dakisolatie verlaag je het gebruik aan energie. Hierdoor is ook je energierekening aan het eind van het jaar stukken lager. De meeste mensen hebben het materiaal dat zij voor de dakisolatie gebruikt hebben binnen een korte tijd terugverdiend. Bij dakisolatie voor buiten is dat meestal binnen een paar jaar. Naast energiebesparing en kostenbesparing help je ook mee aan verlaging van de uitstoot aan schadelijke stoffen waardoor je ook aan milieubesparing doet. Als je een goed afsluitbare zolder hebt dan kun je in plaats van dakisolatie ook vloerisolatie aanbrengen. Het isoleren van een zoldervloer gaat vaak sneller, gemakkelijker en goedkoper. Met vloerplaten, vinyl of linoleum leg je snel de vloer van de zolder dicht. Naden en kieren kun je dichtmaken met kit. Controleer wel goed je luik op kieren. De bovenkant van het luik kun je eveneens bekleden met de bedekking van de zoldervloer. Plaats tochtstrips langs het luik als je helemaal zeker wilt zijn van een goede afsluiting. Dakisolatie is belangrijk of je dit nu bij het dak, of bij de vloer onder het dak aanbrengt.