Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Hoe gaat een hysterectomie in zijn werk?
Een hysterectomie kan op verschillende manieren plaatsvinden.. Een arts kan kiezen voor een hysterectomie via de vagina of via de buik. Hiernaast kan de ars nog kiezen voor een open buik operatie of een kijkoperatie in de buik. Bij de hysterectomie kan alleen de baarmoeder verwijdert worden, de baarmoeder en de baarmoederhals of de baarmoeder, het weefsel bij de baarmoederhals en het bovenste deel van de vagina. Al deze ingrepen hebben een andere naam, het is dus belangrijk om goed te luisteren wat een arts zegt of vragen aan de arts of hij de medische term uit kan leggen.

Bij een abdominale hysterectomie wordt gesproken over een hysterectomie via de buik Een open buik operatie heet een laparotomie. De baarmoeder wordt bij deze ingreep weggehaald via een bikinilijn incisie. Vindt de hysterectomie plaats door middel van een kijkoperatie dan wordt dit een laparoscopie genoemd. Bij deze hysterectomie worden openingen in de buik gemaakt voor de instrumenten en de kijkbuis. Bij een vaginale hysterectomie wordt de baarmoederhals rondom ingesneden. Hierna worden de bloedvaten en de bindweefselbanden die de baarmoeder op hun plaats houden, losgesneden. De arts kan vervolgens de baarmoeder door de vagina verwijderen.

Een hysterectomie waarbij ook een gedeelte van de vagina en het aangrenzende weefsel wordt weggehaald wordt een radicale hysterectomie. De ingreep is in de meeste gevalleen alleen maar nodig als er kanker geconstateerd is in het bekkengebied. In sommige gevallen zal als de baarmoeder erg groot is de bikinilijn vergroot moeten worden met een rechte lijn naar boven, tot de navel. Een hysterectomie wordt altijd onder narcose gedaan. Na een hysterectomie kan het lichamelijke herstel enkele weken in beslag nemen. Bij vrouwen die nog op een vruchtbare leeftijd zijn en die nog een kinderwens hebben wordt een hysterectomie alleen uitgevoerd als dit strikt noodzakelijk is. Als bij een hysterectomie ook de eierstokken verwijdert worden, treedt de menopauze in. Bij vrouwen die geen kinderen meer willen en bij wie een vleesboom of iets dergelijks geconstateerd wordt, wordt een hysterectomie aangeraden. Na de hysterectomie verdwijnt de menstruatie, je komt in de overgang.

Een hysterectomie is een gewone operatie, ook de vaginale hysterectomie. Bij alle operaties kunnen complicaties optreden. Deze complicaties kunnen het gevolg van de operatie zelf zijn of na de operatie ontstaan. Een hysterectomie wordt onder narcose gedaan, ook door narcose kunnen mensen ziek worden. Ziek worden na de operatie door...

Het herstellen na een hysterectomie is afhankelijk van de ingreep, de complicaties en de psychische toestand van een vrouw. De eerste weken na een hysterectomie moet je jezelf ontzien. Je mag geen handelingen verrichten waarbij je de buikspieren moet aanspannen, ook mag je niet zwaar tillen. Als je een hysterectomie...