Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Ziekte van Alzheimer
De ziekte van Alzheimer (afgekort alzheimer) is een degeneratieve aandoening van de hersenen waarbij een patiënt in sommige gevallen in snel tempo dementeert. De aandoening is naar Alois Alzheimer vernoemd, dit was een Duitse psychiater en neuropatholoog. Een precieze diagnose is in de regel pas mogelijk na het overlijden van de patiënt, door middel van het uitvoeren van een hersenenonderzoek. De ziekte wordt in de meeste gevallen bij personen vastgesteld welke ouder zijn dan 65 jaar. Zeldzamer komt er eveneens een tweede variant voor, welke vroege alzheimer (Engels: early onset Alzheimer disease) genoemd wordt.

De ziekte van Alzheimer wordt vastgesteld door een neuroloog door middel van een geheugentests, en een uitgebreide medische anamnese en gesprekken die men voert met de familie. De ziekte kenmerkt zich door een voortschrijdende achteruitgang van de psychische functies van de patiënt. De ziekte begint met geheugenstoornissen. In het begin is met name sprake van een gestoorde inprenting, hierdoor wordt nieuwe informatie niet langer opgeslagen. De patiënt vraagt bijvoorbeeld meerdere keren op een dag hetzelfde en vergeet allerlei gemaakte afspraken. Informatie die vroeger op is geslagen, zoals herinneringen aan het verleden, is nog wel beschikbaar.

Als de ziekte vordert, ontstaan eveneens stoornissen in het lange termijn geheugen. Verder ontstaan vroeg in de ziekte taalstoornissen, zoals problemen met het vinden van woorden, stoornissen in het begrip van taal en een woordproductie die af is genomen. Deze ontwikkelen zich tot een afasie met confabuleren. Verder ontstaan stoornissen op visueel-ruimtelijk gebied, patiënten verdwalen daardoor en kunnen geen tafel meer dekken.

In een later stadium ontstaat een apraxie, waardoor een patiënt vertrouwde handelingen niet langer kan uitvoeren, zoals zichzelf aan- en uitkleden en verzorgen. Langzaam trekt de patiënt zich terug: men wordt onverschilliger, verliest interesse in diens omgeving, het initiatief wordt minder en men besteedt niet zoveel aandacht meer aan zelfverzorging.

Bij een aanzienlijk percentage van de patiënten komen stemmingsveranderingen voor, zoals depressie. Bij infecties, medicijnvergiftiging, een opname in het ziekenhuis en plotselinge grote veranderingen zoals een verhuizing kunnen acute verslechteringen optreden. Bekend is de bewustzijnsdaling die veroorzaakt wordt door een organisch defect bij infectie en opname in een ziekenhuis.

Aandacht en zorg voor een persoon die dementerende is, is één van de meest belangrijke manieren om de betreffende persoon zich rustig en prettig te doen voelen. In het algemeen kan worden gezegd dat een goede voeding van het meest grote belang is voor de algehele fysieke gezondheid. Dat is...

Tijdens het leven kan er bij iemand in geen geval een zekerheidsdiagnose gesteld worden als het gaat om de ziekte van Alzheimer. Alleen nadat deze persoon overleden si kan er door onderzoek van de hersens vast wordt gesteld of men daadwerkelijk aan deze ziekte leed of niet.

Om een zekere...