Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorzaak klierkoorts
Klierkoorts treedt in de meeste gevallen op bij jonge kinderen en jong volwassenen. In zo’n eerste geval blijven de verschijnselen die de ziekte met zich meebrengt vaag en wordt de diagnose in veel gevallen niet eens gesteld. Vijftig procent van de kinderen heeft de ziekte voor het vijfde levensjaar al gehad. Van alle volwassen mensen heeft zelfs 80 procent antistoffen tegen klierkoorts in het lichaam zitten, wat wil zeggen dat de meeste mensen deze infectie in hun leven door zullen maken. De meesten van hen zijn hier echter niet van op de hoogte, de ziekte is haast onopgemerkt verlopen in dit soort gevallen in de vorm van griep of van een lichte keelpijn.

Het Epstein Barr virus (vaak als EPV afgekort) maakt deel uit van de familie van de herpesvirussen. In het lichaam van de patiënt vermenigvuldigt dit virus zich in sommige witte bloedcellen, de zogenaamde lymfocyten. De incubatietijd van klierkoorts bedraagt zo’n vier tot zes weken. De ziekte is in de meest gevallen asymptomatisch (dus veroorzaakt geen klinische verschijnselen). De overdracht van klierkoorts gebeurt door middel van het speeksel, vandaar de benaming kissing disease of kus(jes)ziekte.

Kleine kinderen krijgen de ziekte vaak doordat zij van alles en nog wat in hun mond stoppen waar de veroorzaker van klierkoorts op kan zitten zoals speelgoed dat gedeeld wordt met andere kinderen bijvoorbeeld op een peuterspeelzaal of een kinderdagverblijf. Jong volwassenen zullen echter het virus vaak door direct contact met het speeksel van een besmet persoon binnenkrijgen. Het geven van een kus aan of het krijgen van een zoen van iemand met klierkoorts is dan vaak genoeg om zelf besmet te worden.

Maar ook wanneer men speeksel binnenkrijgt bijvoorbeeld doordat men een glas heeft gedeeld met iemand die lijdt aan klierkoorts, bestaat er de kans dat men zelf geïnfecteerd zal raken met het virus. Doordat echter de meeste mensen niet eens weten dat zij ziek zijn is het vaak lastig om andere niet te besmetten. Voor een patiënt waarbij klierkoorts vast is gesteld is het dan ook vaak erg lastig, zo niet onmogelijk, om een duidelijke bron van besmetting aan te geven.