Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Amenorroe: uitblijven van de menstruatie
Het uitblijven van de menstruatie wordt in de medische wereld amenorroe. Amenorroe kan opeens ontstaan terwijl je al menstruatie hebt gehad. Of je menstruatie komt niet door op een leeftijd dat dit eigenlijk wel zou moeten. In het eerste geval wordt over secundaire amenorroe gesproken, in het tweede geval van primaire amenorroe. Een secundaire amenorroe kan een lichamelijke aandoening als oorzaak hebben. Soms echter kan een secundaire amenorroe optreden om je lichaam te beschermen zoals bij anorexia en stress. Ook treedt een tijdelijke amenorroe op als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Uiteraard is ook de overhang een natuurlijke oorzaak voor het uitblijven van de *menstruatie.

Een* lichamelijk aandoening die secundaire amenorroe veroorzaakt kan soms tot complicaties leiden. Het is belangrijk om bij het plotseling uitblijven van de menstruatie naar een arts te gaan om lichamelijke oorzaken uit te sluiten of te verhelpen. Enkele lichamelijke aandoeningen die het uitblijven van de menstruatie veroorzaken zijn schildklieraandoeningen, auto-immuunziekten en lestel aan de voortplantingsorganen. Bij een primaire amenorroe is de ontwikkeling wel zichtbaar maar blijft de menstruatie weg. Vanaf het zestiende jaar wordt van amenorroe gesproken. Primaire amenorroe kan het gevolg van een aangeboren aandoening- of syndroom zijn zoals een afwijking in de hypofyse. Ook kan het maagdenvlies gesloten zijn.

Als een meisje van zestien amenorroe heeft volgt een lichamelijk onderzoek om afwijkingen en aandoeningen uit te sluiten. Als er geen duidelijke oorzaken zijn aan te wijzen kan de huisarts besluiten om eerst een progesteron te proberen. Na het progesteron treedt normaal gesproken na een week een bloeding op. Dit wil niet zeggen dat de menstruatiecyclus meteen inzet, maar wil dat alles normaal functioneert en dat het meisje binnen een paar jaar zal gaan menstrueren. Reageert een zestienjarige niet op progesteron dan volgt in de meeste gevallen een verwijzing naar de gynaecoloog voor verder onderzoek. Duidelijke oorzaken voor primaire amenorroe zijn onder andere anorexia, extreem sporten, gesloten maagdenvlies en overgewicht. Bij een gesloten maagdenvlies kan het meisje wel menstrueren maar blijft de bloeding in de baarmoeder. In een maagdenvlies hoort een natuurlijke opening voor de menstruatie te zitten.