Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Onregelmatige menstruatie of maandstonden (oligomenorree)
Normaal gesproken duurt de menstruatiecyclus ongeveer achtentwintig tot tweeëndertig dagen. Dit betekend dat je in een jaar tijd ongeveer elf tot dertien keer je menstruatie of maandstonden hebt. Tot aan je menopauze heb je dus vierhonderd- tot vijfhonderd maal je menstruatie of maandstonden gehad. Deze aantallen verschillen met de leeftijd waarop je de eerste menstruatie, en de laatste menstruatie hebt. Eventuele zwangerschappen en het doorslikken van de anticonceptiepil. Bij een onregelmatige menstruatie waarbij tussen de menstruatieperioden veel meer tijd ligt is er sprake van oligomenorree.

Een onregelmatige menstruatie kan verschillende oorzaken hebben, de bekendste oorzaak is anorexia waarbij de menstruatie op een gegeven moment zelfs helemaal kan uitblijven. Maar ook boulimie, een crashdieet en overgewicht kunnen een onregelmatige menstruatie veroorzaken. Een onregelmatige menstruatie kan ook een psychische – of lichamelijke aandoening als oorzaak hebben, zoals stress en spanningen of cysten in de eierstokken. Bij jonge meisjes die intensief sporten is bekend dat de menstruatie soms slechts sporadisch komt, of helemaal niet. Ook drugsgebruik kan een onregelmatige menstruatie veroorzaken. De anticonceptiepil kan, als er geen aandoening wordt gevonden de menstruatie reguleren.

Een onregelmatige menstruatie hoeft niet altijd ernstig te zijn. Vaak is de start van de menstruatiecyclus onregelmatig. Vrouwen die in de overgang zijn kunnen maanden geen menstruatie hebben en dan opeens toch verrast worden. Pas als de laatste menstruatie een jaar geleden is kun je zeggen dat je de menopauze hebt gehad. Een onregelmatige menstruatie betekend niet dat je onvruchtbaar bent, al is zwanger worden wel vaak moeilijker. Een vrouw die borstvoeding geeft heeft vaak een tijdelijke onregelmatige menstruatie. Borstvoeding is echter geen natuurlijk voorbehoedsmiddel. Wil je zwanger worden of heb je opeens een onregelmatige menstruatie en weet je niet waarom, maak dan een afspraak met de huisarts om een lichamelijke aandoening uit te sluiten. Ook kan je anticonceptiepil te zwaar zijn en is slechts een recept voor een lichtere pil nodig. Het klinkt raar, maar een plotselinge onregelmatige menstruatie kan een zwangerschap betekenen. Sommige vrouwen hebben tussendoor last van een licht bloedverlies. Hoewel dit vaak niet erg is, is een goede controle wel belangrijk.