Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Menorragie
Normaal gesproken heeft een vrouw een menstruatiecyclus van ongeveer achtentwintig tot tweeëndertig dagen. Bij de meeste vrouwen duurt de menstruatie tussen de twee en vier dagen. Hoewel het soms héél veel lijkt, verliest een vrouw tijdens de menstruatie gemiddeld dertig milliliter bloed. Bij sommige vrouwen kan de cyclus per maand verschillen, dit is niet erg als het bloedverlies gelijk blijft. Voor vrouwen die zwanger willen worden kan een sterk afwijkende cyclus wel heel vervelend zijn. Als een vrouw een heftige menstruatiecyclus en menstruatie heeft wordt gesproken van menorragie.

Er zijn verschillende soorten menorragie die op verschillende leeftijden kunnen ontstaan om verschillende redenen. Bij pubers wordt gesproken over puberteitsmenorragie, de oorzaak is een hoge oestrogeenspiegel en laag progesterongehalte. Ook in de overgangsjaren kan voor de menopauze menorragie optreden. Dit wordt met een medische term aangeduid als premenopauzale menorragie. Als een vrouw een vorm van menorragie heeft dan is het bloedverlies per maand aanzienlijk hoger. Door heftige menstruatie, tussenbloedingen, aanhoudende bloedingen van soms weken en extreem korte menstruatiecyclussen verliezen vrouwen tachtig- tot over de honderd milliliter bloed. Vanaf tachtig milliliter is er sprake van menorragie. Een teken dat je menorragie hebt en niet alleen een heftige menstruatie is als je bij je menstruatie opvallend vaak je maandverband moet verschonen. Vrouwen die normaal gesproken tampons gebruiken dragen voor het doorlekken buiten de tampon voor de zekerheid een dun maandverband.

Door het hoge bloedverlies is de kans op bloedarmoede groot. Vrouwen bij wie menorragie is vastgesteld krijgen dan ook meestal direct staalpillen voorgeschreven en een middel tegen ernstige bloedingen. In veel gevallen helpt de anticonceptiepil om de menstruatie te reguleren. Soms zijn medische ingrepen nodig om het extreme bloedverlies en daarmee menorragie te verhelpen. Bij vrouwen in de overgang wordt als er geen onderliggende oorzaak wordt gevonden meestal de baarmoeder verwijdert. Bij jongere vrouwen kan soms een curettage helpen. Vrouwen met een vorm van menorragie zijn vaak ontzettend moe en lusteloos. Ook hebben veel van deze vrouwen regelmatig last van hevige hoofdpijn. Bij menorragie helpen gewone pijnstillers niet. Je lichaam kan schade lijden door het hoge bloedverlies. Ga voor hulp naar de huisarts.