Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling migraine
Om migraine te kunnen behandelen zullen veel artsen op de eerste plaats naar medicatie grijpen. Door mensen met een lichte vorm van migraine bijvoorbeeld paracetamol te laten gebruiken tijdens een aanval worden de klachten vaak namelijk minder. Bij de zwaardere aanvallen van migraine zal er echter eerder naar een NSAID zoals ibuprofen naporxen of een triptaan. In de effectiviteit tussen deze twee groepen medicijnen zijn echter geen verschillen gevonden.

Een combinatiepreparaat van acetylsalicylzuur en metoclopramide (Migrafin is de merknaam hiervan) wordt toegepast bij aanvallen van migraine wanneer deze samen gaat met de aanwezigheid van voornamelijk misselijkheid en braken. Bètablokkers, zoals propranolol of metoprolol, flunarizine evenals de anti-epileptica valproïnezuur en topiramaat kunnen de frequentie van de aanvallen van de migraine doen afnemen, hoewel deze middelen niet specifiek bedoeld zijn om de migraine te lijf te gaan. Ergotaminepreparaten worden heden ten dage haast niet meer door artsen voorgeschreven bij migraineklachten in verband met het gevaar op ergotisme.

Een behandeling met hormonen vermindert het aantal migraineaanvallen voor de duur van de menstruatie wel maar de vrouw zal dan wel rekening moeten houden met het feit dat in de hierop volgende weken het aantal aanvallen weer toe kan nemen.

Acupunctuur, zo beweren een aantal patiënten en alternatieve genezers, zou kunnen helpen tegen migraine, maar is wel minder effectief dan het gebruik van geneesmiddelen. Uit onderzoek is echter vast komen te staan dat het bij accupunctuur voor een groot deel om een placebo-effect gaat. Met nadere woorden: doordat een patiënt denkt dat de behandeling effect heeft zullen er klachten gaan verminderen.

Het, door een operatieve ingreep, sluiten van een open foramen ovale, dit betreft een gaatje tussen de boezems van het hart dat normaal gesproken korte tijd na de geboorte sluit, kan migraineklachten laten verdwijnen. Zo’n operatieve sluiting werd niet in alle gevallen met betrekking tot de migraine gedaan maar deze verminderde er dikwijls wel door. Het sluiten van arterioveneuze malformaties in de longen, welke een rechts-links shunt tot gevolg hebben, zou migraineklachten kunnen *terugdringen.
*