Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Menstruele migraine
Een groot aantal vrouwen moeten het iedere maand weer ondergaan: menstruele migraine. Maar er valt aan deze vorm van migraine vaak wel wat te doen. Bij menstruele migraine treden de aanvallen tijdens de menstruatie op. In de meeste gevallen beginnen deze aanvallen op de eerste dag van de menstruatie of in de eerste twee dagen welke daaraan vooraf zullen gaan, telkens op een gelijk tijdstip.

De aanvallen zijn in de regel ernstiger, langduriger en lastiger te behandelen dan die van normale vorm van migraine. De aanvallen gaan vaak samen met meer misselijkheid en overgeven. Op het moment dat de aanvallen van migraine eveneens op andere momenten van de cyclus voorkomen is het geen sprake van een menstruele migraine, maar wel van een menstruatiegerelateerde migraine.

Bij het ontstaan van menstruele migraine spelen hormonen een cruciale rol. Korte tijd voor en tijdens de menstruatie neemt de hoeveelheid oestrogeen en progestageen (dit zijn de vrouwelijke geslachtshormonen) namelijk aanzienlijk af.
Een flinke daling van oestrogenen wordt dan ook verantwoordelijk gehouden voor het ontstaan van de migraineaanvallen. Vrouwen die lijden aan menstruele migraine zijn dikwijls extra gevoelig voor de normale schommelingen binnen hun hormoonhuishouding. Wanneer men een anticonceptiepil met een hoge dosis oestrogenen gebruikt, kan dat eveneens leiden tot menstruele migraine. In een dergelijk geval kan het helpen om over te stappen op een pil met een lagere dosis oestrogeen.

Goede nieuws is dat menstruele migraine kan worden verholpen. Er zijn namelijk een aantal verschillende doeltreffende medicijnen te verkrijgen hiervoor. Zo kan men de oestrogeenspiegel weer op peil brengen door middel van een oestrogeeninjectie, of kan men een paar dagen voor de menstruatie preventief een middel op basis van ontstekingsremmers gebruiken. Een andere oplossing is het gebruik van triptanen. Dat zijn medicijnen welke specifiek ontwikkeld zijn om migraine te kunnen bestrijden deze helpen in de regel ook goed.

Voor de vrouwen die last hebben van menstruele migraine betekenen de klachten die zij hiervan ervaren nog meer ellende tijdens hun menstruatie. Naast de maandelijkse perikelen rond de buikkrampen en het bloedverlies komen er dan immers ook nog eens de hoofdpijn, het braken en de misselijkheid bij.