Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Migraine genezen
Migraine is een vorm van hoofdpijn die men het liefst zo snel mogelijk voorbij ziet gaan. Een goede behandeling kan daar vaak bij helpen maar ook het verlichten van de klachten kan soms al afdoende zijn om een aanval dragelijk te maken. Bij een lichte migraineaanval kan men een pijnstiller zoals paracetamol gebruiken. Bij zwaardere aanvallen echter zal de voorkeur uitgaan naar een NSAID zoals bijvoorbeeld ibuprofen of een triptaan. Er zijn echter geen aantoonbare verschillen gevonden in effectiviteit tussen deze beide groepen van pijnstillende medicatie.

Een combinatiepreparaat van acetylsalicylzuur en metoclopramide (met als merknaam Migrafin) wordt bij migraineaanvallen gebruikt vooral als er eveneens sprake is van klachten zoals misselijkheid en braken.

Bètablokkers, zoals onder andere metoprolol of propranolol, flunarizine maar ook de anti-epileptica valproïnezuur en topiramaat kunnen de regelmaat waarmee de aanvallen van migraine zich aandienen verminderen, hoewel deze medicijnen van oorsprong niet specifiek voor migraine bedoeld zijn. Ergotaminepreparaten worden vandaag de dag echter bijna niet meer voorgeschreven vanwege het gevaar op ergotisme.

Een behandeling met hormonen kan ook het aantal migraineaanvallen tijdens de menstruatie doen verminderen, in de weken die daar echter op volgen kan het aantal aanvallen dan juist weer vermeerderen.

Maar naast het gebruik van medicatie om de migraine te verminderen of de klachten te verlichten kan men ook besluiten om bijvoorbeeld over te gaan tot alternatieve geneeswijzen zoals bijvoorbeeld accupunctuur. Acupunctuur kan helpen tegen migraine, maar is wel wat minder effectief dan het gebruik van medicijnen.

Daarnaast kan het operatief sluiten van een zogenaamd open foramen ovale, dit is een gaatje tussen de boezems van het hart dat normaliter kort na de geboorte vanzelf sluit, migraineklachten laten verdwijnen. Een dergelijke operatieve sluiting werd niet in alle gevallen vanwege de migraine uitgevoerd maar de migraine verminderde er wel in veel gevallen door. Het sluiten van arterioveneuze malformaties in de longen, welke een rechts-links shunt veroorzaken, blijkt migraineklachten te kunnen verminderen.

Een aantal critici op dit gebied hebben echter twijfels over de behaalde resultaten, dit vanwege de beperkte hoeveelheid bewijs voor het positieve effect en omdat de meeste onderzoeken volgens deze critici methodologisch onjuist op zijn gezet.