Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Gewrichtspijn
Een gewricht wordt gevormd door twee botstukken, waarvan de uiteinden zijn bekleed met kraakbeen. We hebben verschillende soorten gewrichten. Een kogelgewricht zit bij onze heupen en schouders. Een elleboog en een vinger hebben een scharniergewricht. Wij hebben de gewrichten nodig om te kunnen bewegen. Naarmate wij ouder worden neemt de kraakbeen laag bij de gewrichten af. De soepele werking van de gewrichten wordt dan steeds minder. Het gewricht is omgeven door een kapsel, dat de botten bij elkaar houdt. Aan de binnenzijde is het bekleed met een slijmvlieslaag. De stabiliteit van een gewricht komt door de banden die het gewrichtskapsel verstevigen.

Gewrichtspijn kan uiteenlopende oorzaken hebben. Het kan plotseling opkomen en snel weer verdwijnen. Een infectie kan de oorzaak zijn, soms zijn er ernstiger achterliggende ziekten de oorzaak. Het meest voorkomend is gewrichtspijn door slijtage en chronische reuma. Bij het ouder worden beschadigt het kraakbeen en treedt er een slijtage op. We spreken dan van artrose. Dit gebeurt veelal bij de heupen. Na de middelbare leeftijd bereikt te hebben, komt de patiënt meestal met de klachten. Vaak is de slijtage dan al jaren aan de gang. Mannen hebben minder vaak last van slijtage aan de heup dan vrouwen.

Slijtage van de knie kan door een ongeval veroorzaakt worden, maar kan ook optreden na een infectie en na een kapotte knieband. In de meeste gevallen is er sprake van slijtage bij het ouder worden omdat de kwaliteit van het kraakbeen vermindert. Slijtage aan de knie veroorzaakt net als bij de heup flinke gewrichtspijn. Afhankelijk waar de slijtage zit, zal de patiënt de pijn aan het kniegewricht aan de binnen- of buitenzijde voelen. Gewrichtspijn en reumatische pijnen gaan veelal gepaard met pijnlijke gewrichten tijdens het bewegen en belasten. Er kan zelfs sprake zijn van koorts en een gezwollen rode huid rondom het pijnlijke gewricht. De behandeling van gewrichtspijn is gericht op de aanpak van de achterliggende oorzaak. Daarnaast bestrijding van de pijn. De arts zal meestal pijnstillers voorschrijven bij de behandeling. Daarnaast kan fysiotherapie en speciale oefeningen ook een oplossing zijn om de pijn bij pijnlijke gewrichten een stuk te verminderen.

Zowel bij volwassenen als kinderen kan door een ontsteking in het oor pijn ontstaan. Bij kinderen met oorpijn is bijna altijd het middenoor ontstoken. Bij volwassen is er meestal sprake van een ontsteking van de buitenste gehoorgang. Een ontsteking van het uitwendige oor, ontstaat meestal door de aanwezigheid van vocht....