Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Leven met de ziekte van Parkinson
De diagnose ziekte van Parkinson brengt een heleboel gevoelens met zich mee. Onder andere gevoelens van verdriet, angst of onrust. In bepaalde gevallen eveneens opluchting, omdat eindelijk duidelijk is geworden waar de klachten vandaan kwamen. Leven met een dergelijke ziekte brengt dan wel een aantal beperkingen met zich mee, maar met een goede behandeling en een positieve instelling is er dikwijls nog een heleboel te doen.

Tevens voor de naaste betrokkenen, zoals de partner en de eventuele kinderen, kan het lastig zijn. De ziekte van Parkinson is een chronische aandoening die niet genezen kan worden. Begeleiding kan dikwijls wel zinvol zijn. Bijvoorbeeld door een zogenaamde parkinsonverpleegkundige, een sociaal werker of een psycholoog.

De ziekte van Parkinson brengt duidelijke beperkingen met zich mee. Dat kan reeds ‘s ochtends beginnen bij het opstaan uit bed n het aandoen van de kleding. Een aantal activiteiten kan eveneens minder snel gaan, zoals het lopen en het opstaan uit een stoel. Het is van belang om de beperkingen te leren kennen en te erkennen. Hulp bij deze beperkingen kan meer ruimte geven om zich op de activiteiten te richten welke men nog wel uit kan voeren.

Er zijn diverse voorzieningen en hulpmiddelen te verkrijgen, welke het omgaan met de ziekte van Parkinson eenvoudiger maken. Zo is er bijvoorbeeld aangepast bestek, sta-op stoelen en beugels voor in de badkamer en het toilet. Eveneens kan een verhoogd toilet handig zijn.

Wat eveneens een lastig probleem kan zijn, is het omdraaien in bed dat alsmaar moeilijker wordt. Een eenvoudige tip daarbij is, om wollen sokken aan te doen. De voeten glijden dan eenvoudiger over de lakens. Indien sokken niet helpen, is een steviger hulpmiddel noodzakelijk. Bijvoorbeeld een papegaai boven het bed om zich aan op te kunnen hijsen, een touwladdertje of een bedbeugel dat aan het voeteneinde van het bed vast is gemaakt en dat op de dekens is gelegen. Hieraan kan men zich in zo’n geval optrekken.

Wanneer het lastiger wordt om obstakels zoals meubels te omzeilen, is het goed om de inrichting van de woning aan te passen. Een aantal belemmeringen kan hiermee weg worden gehaald.