Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Maaltijdvervangers
Personen die lichaamsgewicht kwijt willen raken zullen in bepaalde gevallen misschien geneigd zijn om een maaltijd over te slaan. Dit is echter niet aan te bevelen omdat in zo’n geval het lichaam bij een latere inname van voedsel juist extra reserves zal gaat vormen wat weer voor een averechts effect kan gaan zorgen en men dus te maken krijgt met een gewichtstoename. Bovenal kan het spijsverteringsstelsel ontregeld raken.

Om toch de inname van calorieen tijdens het volgen van een dieet enigszins te kunnen beperken zijn er zogeheten maaltijdvervangers in de handel verschenen. Deze producten zijn in een groot aantal verschillende vormen te verkrijgen zoals onder andere repen, shakes, soepen en drankjes. Het overgrote deel van dit soort middelen bevatten naast middelen die de honger moeten stillen eveneens de nodige vitamines en mineralen. Het hoofdbestanddeel zal meestal uit eiwitten of uit granen bestaan welke een geringe hoeveelheid of zelfs helemaal geen energie leveren waardoor het lichaam aanspraak zal gaan maken op de vetreserves wat tot gevolg heeft dat het lichaam gewicht verliest.

Hoewel er producenten van maaltijdvervangers zijn welke beweren dat men op een dag genoeg heeft aan een drietal maaltijdvervangers is vast komen te staan dat dit dikwijls lastig is vol te houden. Men krijgt namelijk maar weinig calorieën binnen waardoor men soms een te lage bloedsuikerspiegel krijgt. Men kan in zo’n geval gaan trillen en zelfs moeilijker gaan functioneren. Het is daarom beter om maaltijdvervangers te gebruiken voor één, of hoogstens twee, maaltijden per dag. Zo kan men bijvoorbeeld het ontbijt en de lunch vervangen terwijl men een lichte warme maaltijd nuttigt.

Maaltijdvervangers zijn overigens niet bestemd om gedurende een langere periode te blijven gebruiken. Na een paar weken kan men daarom dan ook beter een aantal dagen, of zelfs weken, stoppen en gedurende die tijd lichte maaltijden gebruiken. Het eten van voldoende groente en fruit is in een dergelijke periode overigens erg van groot belang omdat men dan het lichaam weer optimaal kan voorzien van de nodige vitamines, mineralen en allerlei andere nuttige stoffen die men tijdens het gebruik van de maaltijdvervanger niet, of niet voldoende heeft binnengekregen.