Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Soorten maaltijdvervangers
Een heleboel personen die graag wat gewicht willen verliezen zullen misschien de ne4iging hebben om zo nu en dan een maaltijd over te slaan. Dit is echter niet aan te bevelen omdat dan het lichaam in zo’n geval bij een latere inname van voedsel juist extra reserves aan zal gaan leggen wat dan weer kan gaan zorgen voor een averechts effect en dus voor een toename van het lichaamsgewicht. Bovenal kan het spijsverteringsstelsel ontregeld raken op het moment dat men niet op regelmatige tijden eet.

Om toch de inname van calorieën tijdens het lijnen enigszins te kunnen beperken zijn er zogeheten maaltijdvervangers op de markt gebracht. Deze kan men vinden in een aantal verschillende vormen zoals onder andere shakes, repen, soepen en drankjes. De meeste van dit soort middelen bevatten naast een aantal hongerstillende middelen eveneens de nodige vitamines en mineralen. Het hoofdbestanddeel zal echter in veel gevallen uit eiwitten of granen bestaan welke slechts weinig of geen energie aan het lichaam leveren waardoor dit aanspraak zal moeten gaan maken op de vetreserves met als gevolg dat het gewicht zal gaan afnemen.

Hoewel er producenten van maaltijdvervangers zijn die durven beweren dat men genoeg zou hebben aan slechts drie maaltijdvervangers gedurende een dag is vast komen te staan dat dit dikwijls lastig vol te houden is. Men krijgt immers zo weinig calorieën binnen wat soms een te lage bloedsuikerspiegel kan veroorzaken. Men kan dan last krijgen van trillen en in bepaalde gevallen zelfs minder makkelijk gaan functioneren.

Het is daarom ook beter om eventuele maaltijdvervangers te gebruiken voor slechts één, of hooguit twee, maaltijden op een dag. Op deze wijze kan men bijvoorbeeld het ontbijt en de lunch door een maaltijdvervanger vervangen terwijl men toch een lichte warme maaltijd in de avond gebruikt. Tussendoor dient men dan wel een heleboel water te drinken zodat de aanwezige afvalstoffen gemakkelijk uit het lichaam af kunnen worden gevoerd.

Maaltijdvervangers zijn niet ontwikkeld om voor langere tijd gebruikt te worden. Na enkele weken moet men een bepaalde tijd hiermee stoppen om dan lichte maaltijden te gebruiken. Genoeg groente en fruit binnenkrijgen is dan belangrijk.