Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Constipatie
Een moeili9jke of een trage stoel wordt in de medische wereld vaak aangeduid als constipatie of als obstipatie terwijl men in de volksmond ook wel de term verstopping hiervoor gebruikt. Naast afwijkingen of aandoeningen aan de darmen kunnen ook psychosomatische factoren, het voedingspatroon, een parasitaire infectie of een zwangerschap tot constipatie leiden.

Gunstige voedingsgewoonten kunnen er dus voor zorgen dsat men van de constipatie verlost wordt zonder dat men over hoeft te stappen op bijvoorbeeld het gebruik van laxeermiddelen. Deze medicatie dient men in alle gevallen enkel in uiterste nood te gebruiken en het liefst nog alleen als het door een arts aan is geraden. Door namelijk op eigen houtje met deze middelen aan de slag te gaan loopt men het risico op een tekort aan kalium wat de aandoening alleen maar erger zal maken.

Ieder dag genoeg drinken I(anderhalve liter minimaal) en veel te bewegen zal in de meeste gevallen de stoelgang op een positieve manier weten te beïnvloeden. Dit geldt eveneens voor het op vaste tijden het toilet bezoeken (darmen houden namelijk veel van regelmaat). Daarnaast kan men letten op wat men eet en producten met dierlijke vetten proberen te vermijden net zoals snoep, chocolade, eiren, kaas en producten die witmeel bevatten. Beter kan men volkoren producten en producten met veel vezels eten zoals verse rauwe groente, vers fruit, zilvervliesrijst, peulvruchten en dergelijke. Ook kan men bij een maaltijd een eetlepel extra zemelen eten door deze bijvoorbeeld met het dessert te vermengen of tijdens een broodmaaltijd extra enzymen in te nemen in de vorm van voedingssupplementen.

Hebben dergelijke aanpassingen aan het voedings- en leefpatroon niet, of niet voldoende baat gehad dan kan men overwegen om laxeermiddelen in te gaan zetten. Dit dient echter op zeer beperkte schaal gebeuren, zodat de darmen niet beschadigd zullen worden. Zeker bij jonge kinderen dient het gebruik van laxeermiddelen zo lang mogelijk uit te worden gesteld. Bij hen kan het helpen om voor de duur van een paar dagen op twee vaste tijdtippen op de dag gedurende vijf minuten op het toilet te persen. In bepaalde gevallen kunnen ook probiotica in worden gezet.