Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorzaken depressie
Depressies kunnen om veel verschillende oorzaken ontstaan. Vaak zijn de oorzaken op psychisch gebied te vinden en duren de depressies lang. Depressies kunnen chronisch worden maar ook hun oorzaak vinden in een chronische ziekte. Veel verschijnselen die horen bij een depressie kunnen eveneens een depressie veroorzaken. Denk hierbij aan langdurige slapeloosheid, angsten, stress en spanningen maar ook aan oververmoeidheid. Een depressie begint vaak met een neerslachtig gevoel en sombere stemming. In dit geval is de depressie vaak het gevolg van bepaalde omstandigheden.

Mensen die onverwacht hun baan verliezen kunnen in een depressie komen maar ook mensen die langdurig van een minimum salaris rond moeten komen. De zorgen die men krijgt- of heeft over het gezin of overleven werken de depressie in de hand. Iemand die hoge schulden heeft en geen uitweg ziet kan in een gevaarlijke depressie terecht komen, men kan zelfdoding als verlossing van alle zorgen en problemen gaan zien. Ook kan een zwaar trauma door een ongeval een depressie veroorzaken, zeker als het trauma invloed heeft op je functioneren voor de rest van je leven.

Een depressie kan erfelijk bepaald zijn. Je bent sneller vatbaar als er ingrijpende dingen gebeuren. Ook hebben vrouwen soms een postnatale depressie na hun bevalling, zij kunnen de binding niet maken met hun kind en denken dat het kind beter af is zonder hen. Ook kinderen kunnen een depressie krijgen, dit kan veroorzaakt worden door verlies van een dierbaar persoon, misbruik, mishandeling of voortdurend gepest worden op school. Een depressie kan optreden door een weggedrongen herinnering van vroeger die door omstandigheden naar de oppervlakte komt. Dit kan door een geur, situatie, of bijvoorbeeld bericht dat je hoort zijn. Ook kan de dreiging dat iets kan gáán gebeuren een depressie veroorzaken. Een depressie kan ontstaan door vereenzaming, ook deze oorzaak vind op jongere- en oudere leeftijd plaats. De oorzaken voor depressies kunnen dus gevonden worden in je genen, je psyche en in je lichamelijke conditie. Zowel mannen als vrouwen kunnen een depressie in elke vorm krijgen, vanaf elke leeftijd. De diagnose stellen van een depressie is bij kinderen moeilijker dan bij volwassenen.