Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Een kelder: de voor- en nadelen
Door het bouwen van een kelder kan met niet alleen een heleboel extra berg- en leefruimte creeeren bij een reeds bestaande maar ook bij een nieuwbouw woning. Bovendien krijgt men een ruimte, doordat de kelder onder het maaiveld is gelegen, waarin de temperatuur vrij constant blijft. In de zomer is het er dan ook lekker koel terwijl in de winter de temperatuur niet veel verder zal *dalen.

Een* kelder is om deze reden dan ook uitstekend geschikt voor het opslaan van voedingsmiddelen en andere goederen die niet te warm bewaard mogen worden of die een constante temperatuur nodig hebben. Voor de uitvinding van de koelkast maakte veel mensen dan ook maar al te graag gebruik van hun kelder om een wintervoorraad aan te leggen van bijvoorbeeld aardappelen, gedroogd of gerookt vlees, zuivel, fruit en groente.

Kelders zijn naast opslagplaats ook goed te gebruiken als extra vertrek waar men niet alleen zou kunnen slapen maar ook een hobby uit zou kunnen oefenen zoals het maken van muziek. De ligging van de kelder zla namelijk eventueel overlast door geluid weten te beperken voor de buitenwereld.

Naast de vele voordelen, die met name de ligging van een kelder, met zich meebrengt is dit tevens een factor die in bepaalde gevallen juist nadelig uit kan pakken. Men kan hierbij bijvoorbeeld denken aan wateroverlast op het moment dat het grondwater begint te stijgen of er anderszins water in de kelder kan lopen. Zeker kelders die in de nabijheid van groot water of rivieren zijn gelegen kunnen van tijd tot tijd te maken krijgen met een heleboel water dat erin stroomt en er moeilijk zelf weer uit kan. Men zal in zo’n geval de kelder leeg moeten (laten) pompen om verdere schade door het water te voorkomen.

Doordat de meeste kelders volledig onder het maaiveld zijn gelegen, behalve de zogenaamde souterrains die een deel hierboven uitsteken en dikwijls voorzien zijn van ramen, is het er meestal aardedonker en is men aangewezen op het gebruiik van kunstlicht op de momenten dat men zich in deze ruimte begeeft. Ook het ventileren van een kelder kan soms voor problemen zorgen waardoor er vaak een zeer kenmerkende muffe lucht in kelders aanwezig is.

Vandaag de dag zijn er echter weer steeds meer mensen die besluiten om een huis te bouwen met daaronder een kelder of bij een bestaande woning een kelder te (laten) plaatsen. Door de alsmaar duurder wordende grondprijzen is het voor een heleboel mensen namelijk veel interessanter om een kelder aan te leggen dan om de woning uit te breiden op grond die ernaast is gelegen. Tegenwoordig bestaat er zelfs de mogelijkheid om een prefab kelder onder een woning te laten plaatsen in een tijdsbestek van enkele dagen.