Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Gemetselde kelders
Metselwerk is een traditionele methode in de bouw van kelders die tot ongeveer de jaren 40 gebruikelijk was. Vrijwel ieder mens woonde wel in een woning die van een kelder was voorzien en deze was dan altijd gemetseld. De keuze voor een kelder is tegenwoordig echter niet meer vanzelfsprekend, en zeker niet een kelder met enkel een opbergende functie. Bij een gemetselde kelder komt erg weinig afwerking kijken. Vandaag de dag wordt een kelder dikwijls ingericht als een extra leefruimte en zijn er meerdere mogelijkheden met betrekking tot de bouwmethode.

Is men woonachtig op een plaats waar het grondwater hoog staat dan is het mogelijk het best om voor een gegoten betonkelder te kiezen. Deze zijn namelijk reeds waterdicht, en dat scheelt achteraf tijd en geld. Bij een gemetselde kelder zal de waterdichting immers achteraf pas gebeuren en dit zal de kosten de hoogte in sturen. Wanneer men echter geen last van een hoge grondwaterstand heeft zou ervoor kunnen kiezen om de kelder niet extra tegen vochtproblemen en wateroverlast te beschermen.

Een belangrijk voordeel van een gemetselde kelder is de relatief lage prijs ervan. Er kan gebruik worden gemaakt van grote snelbouwstenen, en iedereen een wat handig is, kan ook nog eens flink op manuren besparen. Hiertegenover staat wel dat het werk met de hand dient te gebeuren en dus wel de nodige tijd in beslag zal nemen. De prijs kan overigens nog verder worden gedrukt door de afwerking eenvoudig te houden, of zelfs voor een groot gedeelte helemaal weg te laten. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van de functie van de gecreƫerde ruimte: op het moment dat men deze kelder als een garage of een bergplaats wil benutten dan is een tijdrovende of dure afwerking niet per se noodzakelijk. Men moet er wel rekening mee houden dat een dergelijke functie in de toekomst altijd zou kunnen wijzigen.

Wanneer men van een kelder een extra leefruimte wil maken dan is waterdichting en een goede afwerking wel aan te bevelen. Zeker als men er een speelkamer voor de kinderen of een logeerkamer voor gasten van wil maken. Dit levert uiteraard wel een hoger prijskaartje op, waardoor het lonend kan zijn om het gieten van een betonkelder in overweging te nemen, zeker op het moment dat men een groot oppervlak wil onderkelderen.

Indien men voor een kelder kiest bij het plannen van een nieuwbouwwoning dan dient men de diverse bouwmethodes tegen elkaar af te wegen voordat men een beslissing neemt. Deze beslissing is afhankelijk van enkele factoren, zoals de grondwaterstand, de prijs, de functie van de kelder, en persoonlijke voorkeuren. Met andere woorden: het plaatsen van een kelder is geen beslissing die men snel neemt, er zijn immers teveel aspecten mee *gemoeid.
*