Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Hoe een kelder waterdicht maken
Een kelder van binnenuit waterdicht maken eigenlijk slechts een noodoplossing. Het is beter om een waterdichting van buitenaf aan te brengen. Bij een nieuwbouw is dit dan ook vanzelfsprekend maar bij een renovatie kan dit echter veel geld en moeite gaan kosten. In sommige gevallen is het waterdicht maken van een kelder is zelfs niet mogelijk omdat de buitenmuren ervan niet bloot kunnen worden gelegd en blijkt een noodoplossing de enige optie die overblijft. Een kelder waterdicht maken doet men het best wanneer deze droog staat. Elke vorm van opkomend vocht heeft immers kanaaltjes in het nog verse product tot gevolg waardoor men in geen geval een waterdicht resultaat kan krijgen.

Om een kelder waterdicht te maken dient men eerst te beginnen met de gaten en scheuren dicht te maken welke in de wanden aanwezig zijn. De binnenmuren van de kelder behandelen met een waterdichte pleister is de meest gebruikte manier om deze kelder droog te houden. Een vochtige kelder met natte muren mag men eveneens met een waterdichte pleister behandelen. Voordat de pleister aanbracht, wordt dienen alle scheuren en gaten met bijvoorbeeld een waterdichte mortel te worden gevuld. Wanneer de plaats rond een beschadiging schoon en vetvrij is kan het vulmiddel met een plamuurmes aangebracht worden. Een beschadigd oppervlak vult men in meerdere malen op. Dit vanwege het krimpen van het vulmiddel bij het drogen.

Bij de aanschaf van een waterdichte pleister of een coating moet men rekening houden met de specifieke situatie waarin de betreffende kelder verkeert. Zo zijn er andere middelen voor natte en vochtige muren, maar eveneens voor al dan niet poreuze muren. Er zijn zelfs een paar kleurtinten beschikbaar om de kelder naar eigen smaak op te kunnen fleuren. De ondergrond dient wederom schoon en vetvrij te zijn voordat men de middelen aanbrengt met behulp van een brede kwast op de vlakke ondergrond. Het is belangrijk secuur te werken en het product tot in de diepste poriën in te laten dringen. De voeg tussen de keldervloer en de kelderwand is een risicovolle plek voor vochtopstuwing bij een hoge waterstand. Om die reden moet men deze voeg extra dik instrijken met een laag van minimaal 2 centimeter. De beste hechting tussen twee lagen verkrijgt men als men de gebruiksaanwijzing van het product exact volgt.

Natuurlijk moet ook de vloer afgewerkt worden met een waterdichte laag. wanneer de vloer al van opstijgend vocht last heeft is hetzelfde product te gebruiken als voor natte muren. Voor een normale vloer neemt men een Polyurethaancoating. De grondlaag mag worden aangebracht op een stofvrije vloer met behulp van een verfrol met verlengsteel. De coating mag circa 24 uur later worden aangebracht. Vaak is één laag primer voldoende voor een waterdichte kelder.