Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Richtlijnen bij de keuze van een kelder
Voordat men een kelder aan gaat liggen zal men eerst moeten bepalen welk type het gaat worden. De meest bekende types zijn: de betonkelder die gemaakt is van prefab onderdelen, een kelder in gewapend beton en de gemetselde kelder. Ieder type kelder heeft weer eigen voor- en nadelen die evenals het te besteden budget en de aard van de bouwgrond uiteindelijk een belangrijke rol zullen spelen bij het maken van de keuze. *

Vandaag* de dag ziet men steeds meer kelders die gemaakt zijn volgens de zogenaamde prefab-methode. Prefab betonkelders zijn kelders die geprefabriceerd zijn welke men plaatst met behulp van een kraan in de voorziene ruimte. De prefab-methode gebruikt men met name voor kleinere kelders, welke ongeschikt zijn als fundering van een pand. Prefab betonkelders zijn snel aan te leggen en kunnen hebben een aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding, maar zijn niet in alle gevallen waterdicht gemaakt op moment van plaatsing.

Kelders in gewapend beton zijn geschikt voor percelen welke te kampen hebben met grondwaterproblemen en een slechtere bodem. Zo’n kelder in gewapend beton is het meest geschikt voor wat grotere kelders omdat de prijs voor een vierkante meter lager wordt naarmate de oppervlakte wordt vergroot. Voor een dergelijke kelder stort men het gewapend beton in de bekisting, welke dient als een mal. Zowel beton met staalwapening als beton met vezelwapening zijn hiervoor te gebruiken. Allebei deze wapeningen bieden nagenoeg een gelijk prijs-kwaliteitverhouding maar vezelwapening kent voordelen qua waterdichtheid en de bescherming tegen het krimpen van het materiaal. De muren van deze kelders zijn niet alleen waterdicht maar ook mooi glad. Een erkend bedrijf zal de plaatsing van een kelder in gewapend beton in een erg korte tijd kunnen uitvoeren.

Gemetselde kelders zijn uit te voeren in kalkzandsteenblokken of in holle betonblokken, hoewel er eveneens gekozen zou kunnen worden voor volle steen. De kelders in kalkzandsteenblokken en holle betonblokken zijn echter relatief voordelig en geschikt om eigenhandig te bouwen, mits men goed geïnformeerd is over de werkwijze die men dient te volgen. Het gebruiken van kalkzandsteen of holle betonblokken verhoogt overigens wel de kans op waterproblemen. Bij een hoog grondwaterpeil is zo’n methode daarom niet aan te raden. Bovenal zal men in ieder geval grote inspanningen dienen te leveren om de betreffende kelder waterdicht te kunnen maken en daarbij kunnen de kosten hoog oplopen. In de meeste gevallen wordt bij het plaatsen van een gemetselde kelder aangeraden om een drainage uit te voeren er omheen en om de buitenkant goed met koolteer in te smeren. Een dergelijke klus dient men overigens wel over te laten aan een gespecialiseerd bedrijf.

Bij volle steen metselwerk is een kelder meestal tegen water beschermd maar moet men nog wel de buitenkant koolteren en een waterafstotende cementering aanbrengen.