Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Welke kelder kiezen?
Zodra men heeft besloten om een kelder aan te (laten) leggen zal men een keuze dienen te gaan maken uit de verschillende manieren waarop een dergelijke ruimte geplaatst zou kunnen worden en van welk materiaal deze is vervaardigd. Uiteraard spelen bij een dergelijke keuze niet alleen de persoonlijke voorkeuren en de prijs die men moet betalen voor een kelder ene voorname rol, want ook de gesteldheid van de bodem en de hoogte van de grondwaterspiegel hebben hier een bepaalde invloed op.

Een andere factor die mede bepalend is voor de keuze van juist een bepaald type kelder is de functie die deze zal gaan vervullen. Op het moment dat men een kelder wil gaan bouwen om er een garage of berging van te maken dan is het minder noodzakelijk om veel aandacht aan de afwerking te besteden. Wil men echter de ruimte gaan benutten als hobby- of leefruimte dan wordt dit natuurlijk wel een meer belangrijk aspect. Men wil dan immers graag mooi gladde en afgewerkte muren die tevens nog voldoende waterdicht zijn gemaakt zodat de aanwezige goederen niet aan zullen worden getast door eventueel vocht of schimmel.

Gaat men de kelder zelf plaatsen dan kan men het best een gemetseld exemplaar kiezen terwijl prefab betonkelders en kelders in gewapend beton door specialistische bedrijven vervaardigd dienen te worden. Heeft men twijfels over de meest geschikte kelder voor een bepaalde situatie dan doet men er erg verstandig aan om een erkend aannemer te vragen advies uit te brengen. Na een inspectie van de situatie ter plaatse zal deze vervolgens de mogelijkheden op een rijtje zetten waarna men zelf het kostenplaatje onder de loep kan nemen.

De keuze voor een bepaald type kelder wordt in alle gevallen ook gestuurd door het feit of men te maken heeft met een reeds bestaand pand of dat er nieuwbouw zal worden gepleegd evenals de grootte van het oppervlak dat onderkelderd dient te worden. Zo kunnen kelders in gewapend beton beteer voor grotere oppervlakten in worden gezet dan een gemetseld exemplaar. Deze zijn echter wel aanzienlijk duurder in aanleg dan een gemetselde kelder omdat men dit karwei, mits men een beetje handig is, redelijk eenvoudig zelf kan klaren.

Welk type kelder men ook kiest, men zal er in alle gevallen rekening mee moeten houden dat men in de toekomst wellicht de functie ervan zou willen wijzigen en de kosten die dit mogelijk met zich mee zal brengen. Een minder mooi afgewerkte kelder zal immers moeten worden verfraaid als men er een leefruimte van wil gaan maken. Ook de waterdichting van een kelder zal hierbij moeten mee worden genomen omdat niet, of minder goed, altijd dit achteraf nog kan gebeuren zonder voor een noodoplossing te moeten kiezen.