Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling maagzweer
Een maagzweer welke wordt veroorzaakt door de Helicobacter pylori wordt behandeld met behulp van een tweetal verschillende antibiotica in combinatie met een maagzuurremmer. Deze antibiotica zorgen ervoor dat de Helicobacter zal verdwijnen en de maagzuurremmer zal het herstel van de maagzweer bevorderen. Op het ogenblik dat de Helicobacter pylori niet aan kan worden getoond dan worden enkel maagzuurremmers aan de patiënt voorgeschreven. Door het maagsap (tijdelijk) niet, of minder, zuur te maken, kan het gat in de slijmvlieslaag beter genezen.

Aan het einde van de zeventigerjaren van de vorige eeuw zorgden een nieuwe generatie zuurremmende medicijnen voor ommekeer. Met deze medicijnen verdween namelijk de maagzweer reeds na enkele weken. Maar binnen een jaar was deze echter vaak weer terug. Het gevolg daarvan was dat men dergelijke (dure) medicatie haast constant dient te blijven gebruiken, en dan nog keerde de maagzweer vaak terug.

Pas wanneer men vast heeft gesteld dat het daadwerkelijk een maagzweer betreeft ten gevolge van een besmetting met de Helicobacter pylori, dan is men in staat om met deze therapie de bacterie uit te roeien. En met de oorzaak, zal dan eveneens de kans verdwijnen dat de maagzweer *terugkeert.

Deze* therapie bestaat in de praktijk uit een combinatie van een drietal geneesmiddelen: twee antibiotica welke de ziektekiemen doden en één medicijn dat werkt tegen de vorming van maagzuur. Voor de duur van een week dient men deze tritherapie stipt in te nemen. Patiënten die zich aan de voorschriften van de behandelend arts houden, mogen rekenen op het voor altijd verdwijnen van de maagzweer na deze *week.

Deze* medicijnen hebben het dieet bij een maagzweer helemaal naar de achtergrond gedrukt. Ruimte voor een melkdieet, zoals in het verleden, is er absoluut niet meer en het overmatig gebruik van melk dient veeleer te worden vermeden. Toch zijn er een aantal producten welke een patiënt met een maagzweer beter kan vermijden tijdens de eerste dagen nadat de maagzweer is ontstaan en pijn veroorzaakt. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan alcohol, tabak en specerijen. Bepaalde personen voeen zich bovendien beter door met name deze eerste dagen geringe, licht verteerbare maaltijden te nuttigen.