Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Risicofactoren maagzweer
Hoewel een maagzweer in de meeste gevallen zal ontstaan ten gevolge van een besmetting met de zogenaamde Helicobacter pylori bacterie wordt er nog altijd aangenomen dat er een aantal risicofactoren bestaan die de kans op het krijgen van een dergelijke zweer groter zullen maken.

Zo wordt er bijvoorbeeld nog altijd aan stress en psychologische boosheid maagproblemen toegeschreven en dient men deze dan ook beter zoveel als mogelijk uit de weg te gaan. Maar ook het voedingspatroon van een bepaald persoon kan het ontstaan van een maagzweer in bepaalde gevallen in de hand werken. Het nuttigen van grote hoeveelheden zogeheten junkfood is dan ook zeker niet aan te raden. Dit geldt eveneens voor voedsel dat erg pittig is gekruid.

Het gebruiken van grote, vette of zware maaltijden is eveneens niet aan te bevelen op het moment dat men een maagzweer wil trachten te voorkomen. Beter gebruikt men meer malen op een dag een kleinere en licht te verteren maaltijd. Bovendien dient het voedsel rijk te zijn aan vezels zodat de motiliteit van de maag zal verbeteren en de kans op een maagzweer kleiner zal worden.

Verder hebben leefgewoontes zoals het roken van tabakswaren en het drinken van alcoholische dranken geen gunstig effect op de wand van de maag en op die van de twaalfvingerige darm. Men kan om die reden dan ook bter stoppen met roken en het gebruik van alcoholische dranken matigen wanneer men geen last wil krijgen van een maagzweer.

Vandaag de dag is echter een besmetting met de Helicobacter pylori de meest vaak voorkomende oorxzaak van een maagzweer. Hoe men echter besmet kan raken met deze bacterie is nog altijd niet volkomen duidelijk. Wel is inmiddels bekend geworden dat men een dergelijke besmetting in de loopt van de kinderjaren oploopt. Maar waar of hoe een dergelijke besmetting tot stand komt is nog steeds niet vastgesteld door wetenschappelijk onderzoek. De verantwoordelijke bacterie is om die reden niet of nauwelijks te vermijden. *

Zoals* ook voor een groot aantal andere aandoeningen geldt dat een gezonde en een evenwichtige manier van leven de kans op een maagzweer eveneens aanzienlijk kleiner kan maken.