Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Complicaties maagzweer
Een ongecompliceerde maagzweer en/of een zweer in de twaalfvingerige darm geneest in de meeste gevallen goed wanneer naast een zacht dieet een paar weken rust en bepaalde regels in acht genomen worden. Wel dient de oorzaak weg te worden genomen, anders treedt er immers een herhaling van de aandoening op. Wanneer stress een voorname rol speelt bij het ontstaan dan is de kans op herhaling maximaal zodra deze stress in een gelijke mate blijft voortbestaan. Zodra de stress vermindert of verdwijnt dan is de kans op herstel aanzienlijk groter. Vier voorname complicaties kunnen ontstaan, welke tot een ernstige situatie kunnen gaan leiden.

Deze vier zijn: bloedingen, een perforatie van de maagwand, het binnendringen van de maagzweer in organen die in de nabijheid van de maag zijn gelegen en het veroorzaken van een obstructie in de darm waardoor de ruimte die daar aanwezig is zal worden beperkt.

Een bloeding ontstaat doordat de maagzweer een slagader aantast of door bloedingen in de bodem van de zweer. Het meest grote gedeelte van bloedende maagzweren is gelegen aan de achterkant van de twaalfvingerige darm. De mogelijke kenmerken van zo’n bloeding zijn: plots ontstaan van zwakte, duizeligheid en de hebben neiging tot flauwvallen, rillerigheid, dorst, een klamme vochtige huid, een dunne, bruinrode of teerachtige ontlasting, eventueel met veel koffiekleurig braaksel.

Perforatie van de zweer door de maag- of darmwand treedt bijna alleen op bij mannen tussen de 25 en de 40 jaar. Klachten en afwijkingen zijn: het plots ontstaan van erge pijn in de bovenbuik of rondom de navel, dikwijls een uitstralende pijn naar de rechterschouder, soms met misselijkheid of braken maar dikwijls neemt de pijn na een paar uren af, waarna overige symptomen ontstaan zoals: een verhoogde spierspanning in de buikwand, koorts en een toename van witte bloedcellen in het bloed, geen peristaltiek van het spijsverteringskanaal, tachycardie en ernstig algemeen ziek zijn. In sommige gevallen verminderen de klachten bij het zitten in een gebogen houding of verergeren deze bij het strekken van de rug. Een zekere mate van obstructie van de maagportier is aanwezig bij een kwart van de patiënten die een maagzweer hebben.